Eind mei opende de eerste opvoedingswinkel in Antwerpen de deuren. De winkel biedt steun aan ouders, grootouders en iedereen die kinderen opvoedt en kampt met kleine en grote opvoedingsvragen. Een laagdrempelig aanspreekpunt waar preventief gewerkt wordt rond alledaagse problemen.

Coördinatrice Patty De Bruyckere legt het doel van de winkel uit: "Mensen kunnen hier terecht voor twee dingen: enerzijds voor informatie, anderzijds voor pedagogisch advies. We gaan er vanuit dat iedereen die een kind opvoedt wel eens een vraag heeft. We willen er dan van het begin zijn om ondersteuning te bieden."
Niet alle vragen rond opvoeding hoeven trouwens van een problematisch niveau te zijn. Ook voor tips rond alledaagse problemen kan men bij de winkel terecht. Leen Verbist, schepen van jeugd: "We moeten ouders alle steun die we kunnen geven, aanreiken. Dat gaat soms over simpele dingen. Hoe ga je om met een slecht rapport? Wat is eigenlijk een slecht rapport? Wat is een straf? De winkel neemt een beetje de rol op van Tante Kaat. Het gaat om huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor ouders."

Opvoedingsproblemen worden dus in de eerste plaats vanuit de visie van de ouders aangepakt. Wie als jongere de opvoedingswinkel binnenstapt, vindt een luisterend oor, maar krijgt informatie over gespecialiseerde organisaties. "Een jongere zal zeker opgevangen worden," zegt Patty De Bruyckere. "We zullen naar hem luisteren, de doelstelling van de opvoedingswinkel uitleggen en samen naar een adres zoeken waar hij terecht kan. Onze medewerkers kunnen dan telefoneren naar het JAC (jeugd advies centrum, red.), zodat het makkelijker is voor de jongere om de weg te vinden."

Met meer dan tachtig organisaties die zich richten tot opvoedingsondersteuning, heeft Antwerpen reeds een heel netwerk uitgebouwd. De opvoedingswinkel fungeert als wegwijzer binnen dit kluwen van gespecialiseerde instanties. "Een belangrijke opdracht van de winkel is dat ze niet alleen informatie geeft aan de mensen die om hulp vragen, maar ook aan anderen," zegt Leen Verbist. "De opvoedingswinkel is de gids die de weg wijst in een bos van gespecialiseerde organisaties."
Al benadrukt de schepen dat de winkel veel meer is dan enkel een wegwijzer. "Vanuit de winkel kunnen nieuwe projecten worden opgestart, zoals specifieke vormingsavonden. Het grote aanbod van organisaties in Antwerpen kunnen we vanuit hun eigenheid op elkaar laten inspelen."

De medewerkers van de opvoedingswinkel zijn drie halve dagen per week aanwezig. Wie liever een ander moment binnenspringt kan altijd een afspraak maken. Patty De Bruyckere: "De opvoedingswinkel wil er zijn voor elke ouder. Ben je allochtoon of Belg, heb je het financieel moeilijk of niet: daar maken wij geen onderscheid in. Iedereen is hier welkom."

© 2008 - StampMedia - Carmen Van Oers