© Flickr

Voor veel jongeren is het thema 'mentale gezondheid en welzijn' een belangrijk thema. Reporter Sophia R. Jager lijst hieronder enkele interessante initiatieven en organisaties op die werken rond jongeren en mentaal welzijn.

 

Young Fenix

Bij YoungFenix kun je gratis bellen, chatten en op andere manieren babbelen met professionals als je tussen de 12 en 25 jaar bent. Dit doen zij met een divers-sensitieve aanpak. Zij willen graag “het stigma rond mentaal welzijn doorbreken”. Ze hebben ook podcasts voor en door jongeren over onderwerpen als Ramadan, muziek en peer pressure.

Moodspace

Moodspace is een platform voor studenten. Je kunt er terecht voor dringende hulp, een chat of telefoongesprek, studenten of lotgenoten ontmoeten, op zoek naar en huisarts of psycholoog. Ook kun je jouw psychologische welbevinden testen via een snelle online test.

Tejo

Voor een gratis therapeutisch gesprek kun je bij het burgerinitiatief Tejo terecht. Jongeren tussen de 10 en 20 jaar kunnen hier aanspraak op maken. Zij blijven anoniem en hoeven geen afspraak te maken. Zij hebben ook groepscirkels die worden georganiseerd door We have the choice

Awel

Bij Awel kun je chatten, mailen en bellen met een door de organisatie opgeleide vrijwilliger. Er is ook een online forum voor jongeren en je kunt je er inlezen over relevante thema’s zoals discriminatie, seksuele gezondheid en depressiviteit.

Jac

Het Jac helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met elke vraag, ook juridische vragen. Er zijn ook verschillende ontmoetinsplaatsen, er is gratis en vrijblijvende begeleiding door professionele hulpverleners. Het Jac biedt crisishulp en noodopvang voor jongeren.

Ontrck

Ontrck is een samenwerking tussen YoungFenix en SBS SkillBuilders. Zij willen jongeren verder helpen met hun mentaal welzijn en zelfontwikkeling en met participatie en professionele ontwikkeling. Zij bieden sessies voor jongeren om te praten over mentaal welzijn. Ook zijn er kickboxcursussen om je zelfvertrouwen een boost te geven. 

Men.tors

Men.tors is een onderdeel van YoungFenix en hier staat het mentale welzijn van jongens, mannen en vaders centraal. “Door het bieden van professionele hulp, het creëren van een stigma-vrije gemeenschap en het aanbieden van diverse activiteiten, willen we jongens, mannen en vaders ondersteunen in hun zoektocht naar een gelukkiger en gezonder leven.” 

Unlonely

Bij Unlonely kun je iedere twee weken terecht voor een ontmoeting met andere jongeren die zich ook eenzaam voelen. Tijdens de Hangouts komen ze samen om spelletjes te spelen en te babbelen. Dit is op woensdag om 18:30 uur in de jongeren bib de Kubus. 

Psychosenet

Psychosenet is een platform voor bewustwoording over psychosegevoeligheid, stemming en herstel. Zij bieden informatie over het mentale welzijn van jongeren en er is een eSpreekuur waar je je vraag kan stellen aan professionals. Zij proberen de hulp die er in België is in kaart te brengen.

vorige volgende