België is met het People Animation Festival een filmfestival rijker. In het Leuvense STUK loopt de eerste editie van PAF van 15 tot 17 april. Dit animatiefilmfestival wil een brug slaan tussen de Belgische en Poolse animatiefilmtraditie. “Volgend jaar slaan we misschien wel een brug tussen twee andere culturen”, hoopt Iwona Pom, artistiek directeur van animatiefestival PAF.

Iwona Pom studeerde af als filmmaker in Polen en als graficus in Brussel. Ze raakte geïnspireerd door de vader van de Belgische animatiefilm Raoul Servais. “In zijn tijd kwamen de beste animatoren van de wereld bijeen om hun passie voor de animatiefilm met elkaar te delen.” vertelt Pom. “Datzelfde idee wilde ik, op een niet commerciële manier, opnieuw realiseren.”

"Animatie laat alles toe"

Bij het samenstellen van het programma voor het festival, maakte Pom dankbaar gebruik van haar netwerk. Zo werd de avond geopend met de film Franz Kafka en een masterclass over experimentele animatietechnieken van de Poolse professor en filmmaker Piotr Dumała. Zowel Poolse als Belgische animatiestudenten tonen op dit festival hun werk.

“Het doel van het festival is om enerzijds animatie als kunst te presenteren en het publiek deze kunstvorm meer te laten waarderen”, vertelt Pom. “Anderzijds willen we een brug bouwen tussen twee verschillende culturen: de Belgische en de Poolse. Beiden beschikken over een eigen animatiefilmtraditie en dat is wat België en Polen verbindt.”

Niet alleen daarom koos Pom om een festival over dit type film te maken. “Het bijzondere van animatie is dat het alles toelaat”, meent de artistiek leidster. “Je begint met het creëren van een wereld en van personages from scratch. Bovendien kun je onderwerpen en content veel dieper uitwerpen.”

Onderzoek en educatie

Tijdens het festival krijgen bezoekers de kans om verschillende animatietechnieken te onderzoeken. “Piotr Dumała ontwikkelde een originele animatietechniek waarbij hij gebruik maakte van gips, terwijl andere filmmakers een snellere en digitale techniek toepasten”, aldus Pom. En dat levert een scala van animatiefilms in verschillende stijlen op.

Naast het bewonderen van film kunnen bezoekers lezingen en masterclasses bijwonen. Voor de allerkleinsten zijn er op zondagochtend workshops georganiseerd, waarbij zij verschillende animatiestijlen op interactieve wijze kunnen ontdekken. Wie weet ontstaat hier de generatie animoteren van de toekomst.

Pom heeft ook een plan voor de toekomst. “Ik zou graag een educatief traject willen opzetten in Leuven om mensen te leren hoe animatie te maken, want dat bestaat nog niet.” Ze hoopt ook dat er nieuwe samenwerkingen met artiesten en filmmakers voortkomen uit de eerste editie van PAF, zodat er volgend jaar misschien een brug tussen twee andere culturen gemaakt kan worden.

© 2016 – StampMedia – Lisa van der Waal



Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/04/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 16/04/2016