ANTWERPEN - Wat als er naast een publiek en naast een performer ook nog een ander is? In haar nieuwe performance partner/you gaat choreografe Chantal Yzermans niet alleen de dialoog aan met het publiek, maar ook met een onbekende chatter.

Chantal Yzermans woonde en werkte gedurende vijf jaar in New York, waar ze les kreeg van Merce Cunningham. Ze vond aansluiting bij zijn opvattingen over dans, waarin dynamiek en het lichaam-an-sich centraal staan. Ondertussen is ze weer in België en klaar voor de première van haar jongste performance, partner/you.

Zoektocht

Yzermans vertrekt vanuit de idee dat wij allemaal zoekend zijn, naar verbinding, naar uitdagingen, naar iets nieuws – via een ander. Die zoektocht is een eeuwenoud gegeven waar Stravinsky al gewag van maakte in zijn bekende Rite of Spring. Yzermans houdt van de dynamiek die Stravinsky gaf aan dit primitieve gebeuren. Dat ze ervoor kiest zijn muziek te gebruiken, ligt dus grotendeels voor de hand. Maar hoewel in Rite of Spring van Stravinsky de commune waarbinnen men die veelbetekenende andere zocht eerder kleinschalig was, barst die uit zijn voegen in de eenentwintigste eeuw. De grenzen van onze samenleving zijn vaag. Want naast het tastbare leven is er ook het World Wide Web waarbinnen alles slechts een muisklik weg lijkt te zijn.

Oppervlakkig

Paradoxaal genoeg is de zoektocht naar die andere er ondanks multimediale mogelijkheden niet eenvoudiger op geworden. Maar liefst miljoenen mensen zijn dagelijks online. Ze zijn via chatsites op zoek naar iemand om hun hart bij te luchten, of ze zoeken spanning of verstrooiing. Ze zijn alleszins op zoek naar iemand die hen weer zin geeft om zichzelf te zijn. In die wereld gaat Yzermans op zoek naar de ander. Als chatter bepaal je zelf met wie je contact hebt, en met wie niet. Als je dat wil, kan je de hele avond lang met verschillende mensen van over de hele wereld praten. Dat de contacten oppervlakkig zijn, is het minste van hun zorgen.

Wat als

Het is zo’n conversatie, oppervlakkig, maar boeiend, die Yzermans aangaat tijdens haar performance. Ze laat de natuurlijke selectie haar werk doen en praat een uur met één of meerdere chatters. De chatters kunnen haar zien en Yzermans ziet hen. Daarnaast is er ook een publiek dat alles nauwgezet volgt en als voyeur toegelaten wordt tijdens de selectieprocedure die zo’n gesprek onrechtstreeks is. Ook al wordt er over koetjes en kalfjes gesproken. Yzermans past haar performance aan de chatter aan, waardoor elke performance een uniek karakter heeft en elk publiek met andere, maar toch dezelfde vragen achterblijft. Wat als er naast een publiek en een performer ook nog een ander is? Wat als.

De voortelling Partner/you is nog te zien op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart in de Monty in Antwerpen.

© 2013 - StampMedia - Annelies Gilis


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 08/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/03/2013