Angst is van alle tijden. Al vanaf het ontstaan van de mensheid leven we in angst. Hoe complexer de samenleving, hoe complexer de verschillende angsten. Angst vormt dan ook een rode draad doorheen onze geschiedenis. 

... voor het bovennatuurlijke

Vanaf het moment dat de mensheid gelooft in een hogere macht, gaat dat gepaard met angst. De vele offers die gemaakt werden om de goden gunstig te stemmen, zijn hier een bewijs van. Niet enkel het goddelijke is een bron van angst, maar ook buitenaardse wezens jagen ons schrik aan.

... voor ziektes

Ziektes hebben altijd al slachtoffers gemaakt. De grote pandemieën die doorheen onze geschiedenis geraasd hebben, te beginnen met de pest, boezemden dan ook veel angst in. Ook vandaag de dag zien we die angst nog steeds, denk maar aan ebola en het zikavirus.

... voor oorlogen en genocides

Als er al iets als beangstigend wordt ervaren, zijn het wel oorlogen en de vele sterfgevallen die daarbij onvermijdelijk zijn. De Tweede Wereldoorlog en de vervolging van joden zijn daar het perfecte voorbeeld van. Maar ook de Armeense of de Rwandese genocide zijn zwarte bladzijden uit onze geschiedenis.

... voor de natuur

De ontembare natuur is altijd al een veroorzaker geweest van angst. Als bron van leven en voedsel kon je er maar beter goed voor zorgen, al was het maar om allesverwoestende natuurrampen te vermijden. Toch ontstond de klimaatangst pas begin 19de eeuw, toen wetenschappers ontdekten dat het niet goed ging met het klimaat en dat de mensheid de schuldige was.

... voor het onbekende en ‘het andere’

Vanaf het moment dat de mens meer mobiel werd en grotere afstanden kon overbruggen, kwamen verschillende culturen met elkaar in contact. Omdat de culturen tot dan toe onbekend waren voor elkaar, boezemde ‘het andere’ veel angst in. Een oplossing was dan ook muren bouwen om ongewenste elementen buiten te houden, zoals de Chinese Muur.

... voor terrorisme

De grootste angst van vandaag is de angst voor het terrorisme. Die angst voor onaangekondigde agressie bestaat al langer, maar nam sterk toe na de aanslagen van 9/11 in 2001 en de opkomst van Islamitische Staat in 2014. De willekeurigheid van terreur versterkt die angst verder.

© 2016 – StampMedia – Bieke StrauvenDit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 08/07/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door De Beiaard op 19/08/2016, Kat. 2, P.8-9
Dit artikel verscheen eerst in de PIDMAG jg.5, nr 15, p. 7