Niet alle jongeren gaan mee met de hypes van het moment. Sommigen gaan zelfs helemaal in tegen geldende gedragsnormen of –regels.

Pieter (28) zweert bij zijn oude, simpele, stevige, goedkope gsm. “Ik ben een geweldige sloddervos en zo kan ik niets duurs kapot maken.”

Een smartphone zou hem daarnaast te veel afleiden. “Ik wil niet als een zombie zonder reden op internet zitten en Facebook meer checken dan nodig is. Er gebeurt niet elk kwartier iets nieuws, en toch ga je ieder kwartier kijken of er iets nieuws is gepost dat misschien interessant zou kunnen zijn, als je daartoe de mogelijkheid hebt. Met een smartphone word ik blootgesteld aan te veel prikkels, dat zou te vermoeiend zijn.”

Negatieve commentaren krijgt hij niet, al wordt er wel eens mee gelachen. Toen Pieter nog geen Facebook had, ondervond hij wel hinder. “Veel communicatie verloopt via Facebook en als ik vrienden vroeg om me ook op de hoogte te brengen van afspraken en evenementen zeiden ze dat ik maar een Facebookprofiel moest aanmaken. Uiteindelijk heb ik dat dan ook gedaan.”

Pieter mist ook de applicaties zoals Snapchat, Twitter, WhatsApp of Maps niet. “Vroeger had niemand een smartphone en vond iedereen ook de weg. Net als mensen toen deden, zoek ik op voorhand de weg op via Google Maps en in elk treinstation hangen nog steeds affiches met de treinuren. Ik heb ook steeds mijn laptop bij. Daarmee kan ik ook alles doen wat met een smartphone kan.” Ook Snapchat, Twitter, WhatsApp… mist hij niet. “De echt belangrijke dingen worden gedeeld via Facebook en er wordt tussen mensen ook nog veel gesproken.”

© 2016 – StampMedia – Iris De Bondt


Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey.be op 22/12/2016