Volgens het internet scoor ik maar liefst 76 procent op de vraag "Zit je in een quarter-life crisis?". En - zoals we allemaal weten - is alles wat het internet zegt waar.

Ik ben geboren in 1991 en maakte de val van de muur zelfs niet mee. Tegelijk krijg ik - samen met vele jongeren - de crisiswoorden ‘dip’, ‘prestatie’, ‘dilemma’ om de oren geslagen, alsof we ons met Sylvester Stallone in de slotscène van een Rocky film bevinden. Het is alsof we in onze twintiger - en dus quarter life - jaren verwacht worden net zo ongelukkig te zijn als mensen in hun midlifecrisis … die die term voor ons bedachten. De oudere generatie moet van ons niet verwachten dat we alles anders zullen doen en tegelijk hetzelfde pad belopen dat ze voor ons vereffenden. Dat is de baseline van deze PIDMAG. Laat het een inspiratie zijn in het doolhof dat jongvolwassenheid heet.

De brainstorms die het werk vooraf gingen waren tegelijk ongelooflijk moeilijk en makkelijk. Er kwamen zoveel ideeën aan de oppervlakte die aanvankelijk ver uit elkaar leken te liggen, maar toch een duidelijk rode draad hadden. Allemaal vertrokken ze van een gevoel van twijfel, onzekerheid, angst of zelfs boosheid. De oorspronkelijke werktitel was daarom eerst Fuck You, maar zo’n boze titel met een moslim als gasthoofdredacteur, komt misschien nogal snel stereotiep over. De quarterlifecrisis werd daarom het uitgangspunt. We gingen op zoek naar positiviteit en diversiteit, want zoals vaak in tijden van crisis, zijn dat de momenten dat kansen en opportuniteiten ontspruiten. Deze PIDMAG wil daarom een aanzet zijn in de zoektocht van jongeren naar hoop in de hooiberg die het leven is.

Hoe dan ook was het een week werken met geëngageerde toptalenten die uitblonken in creativiteit en zelfstandigheid. Een nieuwe generatie om u tegen te zeggen, want hoewel de groep zich volop in hun quarterlifecrisis bevindt, zal ze er ook voor zorgen dat onze aardbol uit zijn grotere crisis zal worden gehaald. Daarvoor is maar één voorwaarde noodzakelijk, dat deze generatie iets heel specifiek moet kunnen zeggen tegen de vorige:

Fuck You,

Want beleefd, dat zijn we wel.

© 2016 – StampMedia – Kamal Kharmach, Gasthoofdredacteur