Ontdekkingsreizen zijn van alle tijden. Ook quarterlifers trekken er massaal op uit. De een voor een wereldreis, de ander om zich permanent in het buitenland te vestigen. Maar wat brengt die ‘youngsters’ naar hun land van bestemming? Wij vroegen het aan Konstantinos die in Dubai woont.

Hotels in Europa verdienen het grootste deel van hun inkomsten door kamers te verhuren. Ik heb Leisure Revenue Management gestudeerd: dat gaat over hotelinkomsten uit alles behalve de kamers: restaurants, pretparken, enzovoort. Ik werk hier in Dubai in The Atlantis: een hotel met vierentwintig restaurants, een groot pretpark, een spa, een aquarium en een “dolphin bay”. De enige plek in Europa van die grootteorde is Disneyland Parijs. Maar hier heb je veel meer doorgroei-mogelijkheden. Ik heb al twee keer promotie gekregen in de anderhalf jaar dat ik hier werk. In een Europees hotel had dat minstens vijf jaar geduurd.

Geen big deal

Ik moest twee maanden wachten op mijn visum: meer dan genoeg voorbereidingstijd. Het hotel zorgde voor mijn huisvesting, dus ik moest enkel mijn valies pakken, that’s it. Ik heb gestudeerd in Zwitserland. Voor mijn opleiding liep ik een half jaar stage in een hotel in Bonaire en een half jaar in Peking. Na drie keer van omgeving te zijn veranderd, was de verhuis naar Dubai dus geen big deal meer.

Geen kauwgom kauwen

In het begin moest ik me wel aanpassen aan de cultuur hier. Er zijn veel verschillende nationaliteiten in Dubai, en heel wat mensen spreken niet zo goed of amper Engels. Dat kan voor verwarring zorgen, bijvoorbeeld in de supermarkt of in de taxi. Wanneer je uit een club komt, moet je meteen de taxi in. Want als je dronken op straat rondloopt, kan je in de gevangenis belanden. Goed beschonken nog een wandelingetje maken zit er dus niet in. Dat mis ik soms wel. En tijdens de Ramadan mag je in het openbaar geen water drinken of kauwgom kauwen.

Ik hou van de superinternationale vibe in Dubai. Die is er niet in Europa, daarom kan ik het me moeilijk voorstellen om weer in België te gaan wonen. Momenteel zijn de enige alternatieven voor mij Macau , Las Vegas of Singapore.

© 2016 - StampMedia - Cornelius Noll en Corianne Bartels