Jeugdorganisatie MSC Ahlan opende in Antwerpen op donderdag 10 maart haar nieuwe studeerruimte Place2Study 2060. Jongeren kunnen er twee keer per week met begeleiding studeren. “Hier bestaan geen domme vragen.”

In Antwerpen-Noord werd op donderdag 10 maart door jeugdorganisatie MSC Ahlan Place2Study 2060 geopend. Place2Study is een studeerruimte waar jongeren twee keer per week met begeleiding kunnen studeren.

“Jongeren hebben vaak geen plek waar ze rustig kunnen leren”, legt MSC-coördinator onderwijs Saida El Fikri uit. “Thuis vinden ze geen rustige plaats en de bibliotheken zitten vaak vol.”

Groepswerken via Skype

Studente Chaima (17) beaamt dat. “Ik maak mijn groepswerken altijd in de bibliotheek”, legt de studente uit. “Soms is er in de bib geen plaats waardoor ik het groepswerk via Skype moet maken. Maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk.”

Jongeren vroegen daarom aan de organisatie of ze er mochten studeren. “Vorig jaar lieten we dat toe, maar toen was er geen begeleiding”, legt El Fikri uit. MSC Ahlan besliste daarom een studieruimte op te richten waar jongeren met begeleiding hun huiswerk kunnen maken.

Leerachterstand wegwerken

Niet alleen jongeren zochten een rustige studieplek. “Ouders vroegen ons vaak of we hun kind niet konden begeleiden tijdens het leren”, zegt El Fikri. “Sommige jongeren hebben namelijk problemen met bepaalde vakken zoals wiskunde of taal.”

De organisatie wil de leerachterstand die jongeren oplopen wegwerken. “Op school is er vaak geen tijd om individuele achterstand bij te benen”, legt MSC-voorzitter Boubka Boulsmoume uit. “We willen dat leerlingen voor hun probleemvakken toch geremedieerd kunnen worden.”

(Foto © Matthias Vanherle) “Jongeren kunnen hier ook terecht voor een goed gesprek als ze het even niet meer zien zitten.” (Foto © Matthias Vanherle)

Weg met de domme vragen

“Hier bestaan geen domme vragen”, voegt El Fikri toe. ”In de klas durven jongeren soms niets te vragen aan hun leerkracht. Ze zijn bang om dom over te komen.” De vragen die leerlingen niet op school durven stellen, mogen ze in de studieplek altijd aan een van de begeleiders voorleggen. “Wij zijn hier om elke vraag te beantwoorden”, vertelt El Fikri.

Voor de begeleiding van de studenten rekruteerde MSC Ahlan gepensioneerde leerkrachten. “We hebben momenteel tien vrijwilligers”, legt El Fikri uit. “Maar we zijn nog op zoek naar meer.”

Meer dan een studieplek

Place2Study 2060 zal meer dan alleen een studieplek zijn. “Jongeren kunnen hier ook terecht voor een goed gesprek als ze het even niet meer zien zitten”, vertelt El Fikri. “We willen ook workshops geven. Zo willen we in de toekomst een bijscholing ‘leren leren’ organiseren.”

De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi is peter van het project. “Educatie is zeer belangrijk”, vertelt hij. “Zonder diploma is het moeilijk om iets te bereiken. Ik ben dan ook trots dat ik peter van zo’n project mag zijn.”

Ook de studenten zijn enthousiast over de nieuwe studieruimte. “Ik ga hier zeker komen leren”, vertelt middelbare scholier Firdaus (18). “Het lokaal is hip en gezellig. Er zijn zelfs laptops en boeken. Mij ga je hier echt wel terugvinden.”

© 2016 – Stampmedia – Matthias Vanherle



Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 11/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 11/03/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 11/03/2016