© Twitter

Félix Antoine Tshisekedi (55) wil van de strijd tegen armoede zijn prioriteit maken als hij president van Congo wordt. Hij is momenteel voorzitter van de Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS), de politieke partij die zijn vader Etienne Tshisekedi in 1982 oprichtte. Na het overlijden van zijn vader in 2017, is Félix Antoinne Tshisekedi vandaag de prominente kandidaat voor de verkiezingen op 23 december.

Wie is Félix Antoine Tshisekedi?

Félix Antoine Tshisekedi is de zoon van voormalig Congolees oppositieleider Etienne Tshisekedi. Hij is geboren in 1963 en brengt zijn jeugd door in Brussel. Als jongeman treedt Felix Tshisekedi  toe tot de UDPS, de partij van zijn vader. Aanvankelijk is hij militant, maar later vervult hij verschillende functies, onder andere als partijbestuurder. Eind 2008 wordt hij voor het eerst benoemd tot nationaal secretaris voor externe zaken in Brussel, waar hij met zijn familie woont. In november 2011 wordt hij verkozen tot Parlementslid van Mbuji-Mayistad en in oktober 2016 wordt hij uiteindelijk benoemd tot plaatsvervangend secretaris-generaal van de UDPS.

© Twitter

Zo vader zo zoon?

Vader Etienne is in de jaren negentig een rivaal van Mobutu Sese Seko, de tweede president van DR Congo die een paar maanden nadat hij in 1997 werd verdreven, overlijdt. Daarna is hij dat ook van de presidenten Laurent en Joseph Kabila. Onder Tshisekedi’s leiding wordt de UDPS de grootste oppositiepartij in het land, maar hij weet nooit de macht te veroveren. Hij overlijdt in Brussel op 1 februari 2017, op 84-jarige leeftijd.

Kort daarop, in de nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 maart van datzelfde jaar volgt Félix zijn vader Etienne op aan het hoofd van de UDPS. Hij wordt daarmee automatisch kandidaat voor de volgende verkiezingen. Zo komt een einde aan de moeilijke tijd die de partij heeft gehad vóór de opvolging.

"Ik heb geen ambitie om te concurreren met mijn vader, hij is mijn meester, en je concurreert niet met je meester", zegt Felix Tshisekedi op BBC Afrika.  "Maar ik zal mijn best doen om zijn droom te bestendigen, zijn droom van een rechtsstaat, een beter Congo, waar onze zonen en dochters kunnen bloeien. Dat is waar ik naar op zoek ben.”

Om de droom van zijn vader te realiseren, moet Félix Antoine Tshisekedi de aanhangers van zijn politieke partij en de oppositie overtuigen dat hij de beste kandidaat is om de huidige macht te overwinnen.

De sleutels tot het programma van Felix Tshisekedi

Tshisekedi stelt een maatschappelijk project voor, getiteld "Armoede overwinnen." Daarmee wil hij de Democratische Republiek Congo transformeren.

Tijdens iedere bijeenkomst hamert de presidentskandidaat op hetzelfde: "Met mij als president van de Republiek zal onderwijs gratis zijn, net als de gezondheidszorg.”  Daarnaast wil hij ook de vrede in het oosten van het land herstellen. Daarvoor wil hij de strijd aangaan met tientallen gewapende groepen die de regio destabiliseren. "Eens ik verkozen ben als president, zal ik in de provincie Goma een hoofdkantoor openen, om het probleem van de onveiligheid te beëindigen."

Op 30 december weten we of Tshisekedi junior de droom van zijn vader zal kunnen waarmaken.

vorige volgende