Op 14 augustus werd in Kiewit het startschot gegeven voor drie dagen Pukkelpop. Met grote namen en een vernieuwd festivalterrein werd er op een zo breed mogelijk publiek gemikt.

Meer dan 150 000 festivalgangers zakten het afgelopen weekend af naar Hasselt voor een nieuwe editie van Pukkelpop. Naast een affiche met tal van headliners bleek organisator Chokri Mahassine eveneens een akkoord gesloten te hebben met de weergoden. Pukkelpop werd een zonovergoten festival.

Vernieuwde podia

Naar goede gewoonte werd er op de acht verschillende podia muziek van alle slag aangeboden. Grote afwezige was echter de Skate Stage. De liefhebbers van de ruigere rock konden dit jaar voor het eerst terecht in de Shelter.

Een andere nieuwe creatie was de Petit Bazar, die ervoor zorgde dat Pukkelpop ook op cultureel vlak niet meer tekort schoot. De Petit Bazar verleende onderdak aan een circus, een cinemazaal en een graffitimuur. De ideale plek om te bekomen na een loeihard concert.

Jong talent

De podia boden niet enkel plaats voor grote namen, maar werden eveneens ingepalmd door jong talent. Zo mochten de jonge veulens van Freaky Age , vorige week nog op Cirque@taque in Ekeren, het beste van zichzelf geven in de Wablief?!

Het is dan ook één van de krachtpunten van Pukkelpop om het publiek nieuwe groepen te laten ontdekken. Wie in de smaak valt, klimt de volgende jaren op in tijdstip en podium. Lichtend voorbeeld daarvan zijn de Editors die zich dit jaar op de Main Stage konden bewijzen.

Verrassende vrijdag

Hoewel op de Main Stage met Within Temptation een ijzersterke band stond, kwam op vrijdag de grootste verrassing van Alphabeat . Deze Denen zetten met hun popdeuntjes de veel te kleine Chateau in lichterlaaie.

De prijs voor bestgeklede artieste ging dan weer naar Róisín Murphy . Zij zorgde niet enkel voor een dansbare set, maar had haar volledige garderobe meegebracht. Met wisselende outfits, opvallende hoeden en een indrukwekkende lichtshow bracht ze het heel wat kleur op de wei.

Rock voor alle leeftijden

De grootste publiekstrekker van vrijdag, zoniet van het hele festival, was Metallica . Een grote naam die heel wat verwachtingen in te lossen had. De fans werden op de wenken bediend met een show van maar liefst twee uur, inclusief vuurwerk. Jong en oud gaven zich ongebreideld over aan een stevige portie luchtgitaar.

“Het maakt niet uit hoe oud muzikanten zijn of hoe lang ze al bezig zijn”, vertelt Jef De Smet (17) die speciaal voor Metallica naar Kiewit afzakte, “Het belangrijkste is dat de muziek mij raakt. Bovendien hou ik wel van de hardere stijlen.”

Afsluiters

Wie zaterdag nog niet voldaan was, kon zich nog volledig laten gaan op de sets van Bloc Party en Sigur Rós . De eer om de Main Stage af te sluiten ging dit jaar naar Soulwax . Wie toen nog niet voldaan was, kon het laatste spatje energie kwijt in de Boiler Room om uiteindelijk toch te moeten toegeven aan het einde van alweer een geslaagde editie van Pukkelpop.

© 2008 - StampMedia – Carmen Van Oers