De Mechelse hiphopartiest Yboy Kaïn blikt na een maand blij terug op zijn gratis te downloaden compilatie. "Ik kreeg ongelofelijk veel steun bij de promo. Toch ga ik mij meer op de Nederlandse markt richten."

"De twintig nummers op het album dateren bijna allemaal nog van vorig jaar", vertelt Kaïn. "Ik had er nog een heleboel liggen en daarom besloot ik ze samen met vier nieuwe nummers te bundelen in een compilatie." Vlak voor hij het op 6 juli online plaatste, bedacht Kaïn nog snel de toepasselijke titel 'Gedateerd'. Kaïns album kan je gratis downloaden. "Ik wilde het niet verkopen, omdat ik nog geen grote naam heb en dan krijg je het moeilijk van de hand."

Toekomstplannen in Nederland

"In nog geen maand tijd is het al meer dan 500 keer gedownload, daarover ben ik tevreden. Vlak na de release vertrok ik met mijn collega-rappers Biest en Yuboy Jeffrey naar Estland voor een muziekproject met enkele Estse artiesten. Toen ik thuiskwam schrok ik van de steun en de promotie van mijn compilatie in het hiphopwereldje."

Maar omdat België minder urbanfanaten telt, wil Kaïn zich meer op Nederland richten. In het najaar brengt hij zijn volgende album uit. "Er komen verschillende soorten nummers in voor, met meer diepgang. Het moet niet altijd 'money, kicks en pussy' zijn", lacht hij. Dit luchtigere nummer nam hij samen op met de Nixtape Boys en kende in enkele clubs succes. "Ik wil nog steeds mijn ding doen, maar niet meer met de nadruk op drugs en criminaliteit. Het straatleven wil ik op een positieve manier in beeld brengen. Het stoort me soms wel dat rappers die muziek maken over het straatleven minder respect krijgen dan andere artiesten die over hun leven vertellen. Het is tenslotte toch ook hun leefwereld."

Rapworkshop over drugs

Kaïn werkt als jeugdwerker in het Mechelse jeugdhuis Rojm. "Sommige jongeren kijken wel naar me op als artiest. Ik wil hen dan ook positief beïnvloeden." Vorig jaar in de herfst gaf Kaïn samen met de rapper Biest enkele workshops over drugs. "Tijdens de workshop Positive Stage werkten we met jonge artiesten aan raps waarin ze zichzelf op een positieve manier konden uitdrukken. Daarnaast praatten we met hen over alcohol en over cannabis. We wilden hen waarschuwen voor de gevaren van druggebruik. Het was niet echt een workshop, we spraken eerder vriendschappelijk over eigen ervaringen. Na verloop van tijd zag je echt wel enkele jongeren openbloeien en erover praten."

Kaïn luistert naar een brede waaier van muzieksoorten. "Voor Selah Sue heb ik heel wat bewondering. Hoe ze als Leuvense in Frankrijk zo goed scoort, dat vind ik geweldig. Belgische artiesten die doorbreken zoals Stromae en toch bescheiden blijven, die moeten we koesteren."

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo, foto: Haryo Sukmawanto


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/07/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door VlaamseRap op 28/07/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door HeadRush op 28/07/2011