Op donderdagavond 28 juli bezocht een honderdvijftigtal bezoekers het Middelheimmuseum in Wilrijk. In het kader van 'Donderdagavonden van de musea' organiseerde het museum, Antwerpen Europese jongerenhoofdstad en Piazza dell’Arte een muziekfestijn.

Onder begeleiding van jazzband 'Sofie La Digue' konden jazz-minnende koppels zichzelf verliezen op de dansvloer. Opvallend was dat veel onder hen zich te buiten gingen aan lindy hop, een zwierige Afro-Amerikaanse dans uit de late jaren twintig. Ivan Van Wassen, dansleraar uit Wondelgem, was aanwezig met enkele van zijn leerlingen. Ook Ian (8) kwam met zijn vriend en ouders om te dansen. "Wij zijn gevraagd door mijn familie Erik, de saxofonist!"

Jongeren naar musea

Antwerpen Europese jongerenhoofdstad droeg hier ook haar steentje bij. "We lieten jongeren zelf meebeslissen over deze avond", vertelt Greet Stappaerts, hoofd publiekswerking. "Op deze manier willen we jongeren uitnodigen tot een museumbezoek." Desondanks kwam het jong geweld maar mondjesmaat naar Middelheim afgezakt. Dat lag volgens Stappaerts ook aan de tegelijkertijd georganiseerde activiteiten in het Rockoxhuis, een museum in de binnenstad.

Er waren workshops waarbij aspirantkunstenaars hun eigen kunstwerk konden creëren uit gips, textiel en steen. Hierbij konden ze hun inspiratie halen uit de beeldhouwwerken van het openluchtmuseum en er hun eigen draai aan geven. Ilias (14) ging naarstig een groot blok steen te lijf met een vijl. "Ik wilde dit al heel lang eens doen en toen vertelde mijn papa over deze avond", zegt Ilias.

Gids

Vanaf acht uur 's avonds stonden gidsen de hele avond klaar om rondleidingen te geven door het Middelheimmuseum. Ze gaven meer uitleg over onder andere de beeldhouwwerken van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm die werden tentoongesteld.

© 2011 - StampMedia - Souhaila Akarkach, foto's: Nils Deputter


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/07/2011