Salah Edin is een Nederlands-Marokkaanse rapper met internationale allures. Zijn album Nederlands Grootste Nachtmerrie werd zelfs geproducet door Focus, de rechterhand van Dr.Dre. Salah Edin stond onlangs het beste van zichzelf te geven in het Zuiderpershuis te Antwerpen en StampMedia kon hem strikken voor een gesprek.

"Mijn echte naam is Abid Tounssi. Mijn artiestennaam heb ik ontleend aan een Koerdische strijder uit de 12de eeuw: Saladin. Hij was een poëet, een generaal en een strateeg. In zijn boeken vind ik een stukje van mezelf terug: ik ben een islamiet, ik strijd voor een bepaald doel en ik denk ernstig na over een product voor ik het uitbreng. Ik ben een generaal in mijn eigen league, én een poëet.

Ik ben het soort persoon waarvoor het woord 'nee' niet bestaat. Als iemand tegen me zegt: dat kan je niet, dan ga ik er juist voor. Die instelling heeft ervoor gezorgd dat ik nu fulltime bezig kan zijn met mijn muziek. In mijn leven heb ik al veel dingen meegemaakt die ik daarin kwijt kan. Ook de maatschappij inspireert mij en daar maak ik dankbaar gebruik van: Geert Wilders heeft mijn foto in zijn film Fitna gebruikt, bijvoorbeeld. Dat kan ik dan op een creatieve manier aanklagen. De ene persoon kan dat waarderen, anderen absoluut niet.

Sommige mensen zeggen wel eens dat ik controversieel ben, maar ik vind mezelf heel normaal. Controverse is voor mij elke dag te maken krijgen met vooroordelen, met de media die steeds weer verkeerde verhalen naar buiten brengen. Mijn muziek is kunst, en kunst zoekt de grens op.

Iedereen heeft een mening, een goede of een slechte. Als ik naar mezelf kijk, zie ik een sterk individu met een bepaalde mening. Ik heb het geluk dat ik de gift van God heb gekregen om die mening verbaal zo goed uit te drukken. Toch heb ik gemerkt dat ik mijn mening niet altijd vrij mag uiten. Mensen komen snel in problemen wanneer ze bepaalde dingen zeggen. Maar ik heb wat dat betreft geen voorbeeldfunctie. Dat heb ik wel wanneer ze mij zien als voorbeeld van een persoon die iets bereikt heeft in zijn leven, die van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. Aan al mijn luisteraars zou ik willen zeggen: doe wat je moet doen. Waar ik over rap is mijn visie: sta je daar achter ben ik daar 'down' mee, zoniet moet ik dat ook accepteren.

De mensen zullen zeker niet veranderen door wat ik zeg. Maar of je er nu achter staat of niet, wat ik zeg leidt tot discussie. En dat is soms genoeg om mensen te laten nadenken, om ze dichter bij elkaar te brengen. Met mijn muziek heb ik meer macht dan sommige politici. Ik ben niet beperkt aan bureaucratische regels, ik kan zeggen wat ik denk en wat ik voel. Maar ik zal nooit een doelgroep of personen van een bepaalde etnische achtergrond kwetsen. Mijn doel is ervoor te zorgen dat mensen naar mijn verhaal luisteren. Misschien leren ze er nog wat van. Dat is het enige wat ik kan doen."

© 2008 - StampMedia - Vincent Van Nauw