In Antwerpen vond op 20 en 21 oktober de vijfde editie van het Spiritueel Weekend plaats. Vertegenwoordigers van twaalf verschillende levensbeschouwingen kwamen samen op de gratis infobeurs.

Het Spiritueel Weekend vond in 2006 voor het eerst plaats in Nieuwpoort en nu, voor de tweede keer, in Zaal Paroza in Berchem. De beurs wordt georganiseerd door de New Order of Druids, in samenwerking met Stad Antwerpen en de Faculteit Vergelijkende Godsdienstwetenschappen Wilrijk. De beurs is de enige van zijn soort in de hele Benelux.

Verdraagzaamheid voorop

Deelnemers van verschillende geloofsovertuigingen komen er hun levensbeschouwing voorstellen, zonder enige bekeringsdrang. "Het is zeker niet onze bedoeling om zieltjes te winnen of om mensen te overtuigen om van godsdienst te veranderen. Deze beurs heeft als doel het publiek te informeren en verdraagzaamheid tussen religies te bevorderen", zegt David Dom van de New Order of Druids. Opvallend is dat bijna elke overtuiging het opleggen van dogma’s afwijst en het accepteren van andere religies vooropstelt.

Op zoek naar verlichting

In het midden van de standjes staat een grote, ronde tafel waarop rond een brandende kaars de symbolen van alle levensbeschouwingen zijn opgesteld. Deze kaars staat symbool voor spirituele verlichting. Op geregelde tijdstippen informeren workshops en voordrachten de bezoekers door dieper in te gaan op alle aanwezige overtuigingen.

Basisvoorwaarde

Tijdens de spirituele dialoog verkondigen de vertegenwoordigers van iedere strekking hun standpunt over thema’s als geloof en tolerantie. Daarnaast geven zij hun visie op de toekomst. Ook David Dom drukt zijn wensen voor de komende generatie uit: "Wij vinden dat geloven een basisvoorwaarde is om in het leven te staan. Daarom hoop ik dat in het onderwijs verschillende godsdiensten aan bod kunnen komen. Een goede basiskennis is belangrijk voor vakken zoals wiskunde en taal, dus waarom niet bij godsdienst?"

Uitgebreid aanbod

Naast de klassieke godsdiensten (christendom, jodendom en islam) zijn de paganisten van Sacred Well, de New Order of Druids, de Greencraft Wicca’s, de Hare Krishna beweging, de Orde van de Tempeliers, de Islamitische Ahmadiyya gemeenschap, de Bahà’i-gemeenschap, de boeddhisten, de Vrije Katholieke Kerk, de theosofische loge Witte Lotus, Share International en de Armeens-Apostolische Kerk vertegenwoordigd.

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye