De Genkse mannen van Daktari knalden tijdens Genk On Stage. De ruimte voor het podium aan de Fruitmarkt raakte gaandeweg gevuld om de band aan het werk te zien. Met stevige nummers als 'Meegaand' en een ode aan wijlen Thé Lau brachten ze een stevige show op het stadsfestival.

De Genkse band Daktari is volop aan hun opmars bezig. Ze hebben al een eerste album op hun naam staan en zullen spoedig aan hun tweede plaat beginnen. Zanger en gitarist Jan Bloemen neemt even de tijd voor een interview.

Wat vond je van de show op de Fruitmarkt?
Jan Bloemen: "Goed. Hier en daar maakten we wel een paar technische foutjes, maar dat is normaal. We dachten dat het publiek vrij enthousiast was, dus zijn we tevreden over onze prestatie. Genk On Stage is altijd een fijne plaats om te spelen. Het is nog geen straat verder van waar we repeteren. Het was wel nogal vroeg op de avond, dus het volk moest nog toestromen."

Je hebt met Daktari ondertussen ook een nieuw album uitgebracht, 'Oorlogstaal'. Wat is er zo speciaal aan jullie eerste volledige album?
Jan Bloemen: "'Oorlogstaal' ligt intussen al vier maanden in de rekken. We spelen het nu volle bak. Het speciale is dat dit ons eerste album in het Nederlands is. Vroeger speelden we nog in het Engels, maar we hebben gaandeweg gemerkt dat Nederlandse nummers ons beter liggen."

Vanwaar de keuze om Nederlandstalige rock te maken als jullie in het Engels begonnen zijn?
Jan Bloemen: "We zijn altijd al fan geweest van Nederlandstalige rock. Het is vrij evident om als band in het Engels te beginnen. We hebben dan ook twee Engelstalige EPs gemaakt en hebben zo wat met onze stijl liggen spelen. Toch hebben we voor de lol eens geprobeerd onze plaat in het Nederlands te schrijven. Dat lag ons beter en toen zijn we verder gegaan in het Nederlands."

Willen jullie voortbouwen op de vorige generatie van Vlaamse rockers?
Jan Bloemen: "Ja, natuurlijk. We vonden dat daar toch nog een aantal nieuwe dingen aan toegevoegd mochten worden. We spelen wel wat harder dan de mannen van De Mens of Gorki. Maar dat is wat ons typeert. We willen iets nieuws brengen binnen het genre."

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157652826498603

Dat rebelse karakter vertaalt zich niet alleen in de muziek, maar ook in statements. Op jullie site schreeuwen jullie luidkeels ‘Weg met die Nederlandstalige chansons’. Waarom zo’n fel statement?
Jan Bloemen: "We zijn helemaal niet tegen die schlagercultuur, maar we vinden dat er ook een nieuw geluid nodig is. Als je denkt aan Nederlandstalige muziek, denk je al onmiddellijk aan de chansons of Clouseau. Dat is mooi, maar er ontbreekt nog iets. En we denken dat we daar misschien verder mee moeten gaan. We vinden dat we in onze moedertaal ook best leuke nummers kunnen maken in een ruiger jasje."

Was Genk On Stage een hoogtepunt voor jullie?
Jan Bloemen: "We zien eerder ons concert in de AB als een groot hoogtepunt. Gewoon omdat de mensen echt komen om jou te zien. Dat is trouwens de tweede keer dat we op Genk On Stage staan. Dit is onze thuisbasis en het is fijn om hier te mogen spelen."

© 2015 – StampMedia/Stoorzender – Tekst: Kenneth Voorter; foto's: Laurien Accou en Machteld Bollen