Bij elke thuiswedstrijd van voetbalclub KRC Genk kan je meereizen met de supporterstrein De Blauwe Wimpel van vzw Het Kolenspoor. Deze trein vertrekt vanuit As en rijdt langs de ASLV-halte naar het voetbalstadion van KRC Genk en weer terug.

Een halfuur voor de aftrap van de thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht stopt de supporterstrein in het verlaten station van Waterschei, dichtbij het voetbalstadion van KRC Genk. Een 250-tal man stapt af om te gaan supporteren voor hun favoriete voetbalploeg. Onder wie ook Filip Daniëls, een trouwe supporter die de trein voor elke thuiswedstrijd neemt. "Deze trein is een schitterend initiatief. Het bespaart mij reistijd en ik hoef geen parking te zoeken", zegt Daniëls enthousiast.

Vrijwilligerswerk

De Blauwe Wimpel is een initiatief van vzw Het Kolenspoor en rijdt sinds 2001 supporters van en naar het voetbalstadion van KRC Genk. Seingevers, machinisten en conducteurs werken op vrijwillige basis.
Thomas Discart werkt al zeven jaar bij vzw Het Kolenspoor en begon zoals elke vrijwilliger als seingever. Sinds twee jaar is hij gepromoveerd tot machinist en spooronderhouder. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in treinen en nu mag ik zelf één besturen", zegt een gelukkige Discart.

Toeristische activiteiten

Het spoor waarop de supporterstrein rijdt, ligt er al sinds 1919 en werd speciaal aangelegd voor de mijnen in As, Genk en Eisden. Na de sluiting van de mijnen nam de economische waarde van de spoorlijn af en werd er vanaf 1999 geopteerd om de lijn te gebruiken voor toeristische activiteiten. "De inkomsten die verworven worden uit de activiteiten stromen terug naar het onderhoud van de sporen en de renovatie van de treinstellen. De oude locomotief uit 1964 en de wagons uit 1955 hebben geregeld een opknapbeurt nodig", zegt Kurt Rondelez, bezieler en conducteur van de supporterstrein.

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso, foto's: Pauline Poelmans en Maurizio Ciranni


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 15/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/05/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 19/05/2012, p.68