De Spelen lopen voor de Belgen niet zoals gehoopt. De jumpingploeg werd roemloos uitgeschakeld en ook in het tennis had België niets in de pap te brokken. Komt er op het einde nog een medaille uit de hoek van de mountainbikers? Sven Nys blijft voorzichtig: "Ik ga voor top acht."

De laatste conditietest in de aanloop naar de Spelen, de manche van de Belgacom Belgian MTB Grand Prix in Boom, werd geen afknapper voor Sven Nys, maar ook geen bevestiging van een uitmuntende vorm. "Ik ben niet ontevreden, maar had toch graag op het podium gestaan", vertelt de Kannibaal uit Baal. "Het niveau lag wel bijzonder hoog, er streden hier veel medaillekandidaten (zoals uittredend Olympisch kampioen Julien Absalon, nvdr.) mee."

Toch beseft Nys dat het op 12 augustus beter moet: "Ik mis nog een stuk frisheid om een medaille te kunnen behalen." Nys, in 2008 nog goed voor een knappe negende plaats op de Spelen van Peking denkt de oorzaak van het ontbreken van die frisheid gevonden te hebben. "Ik ben nog maar een week uit de hoogtekamer. Wie weet levert de komende week nog dat beetje frisheid dat ik nog mis", hoopt Nys.

Absalon topfavoriet

Absalon toonde in Boom dat hij dé te kloppen man is in Essex, nabij Londen. Nys kan niet anders dan bevestigen. "Het is heel uniek dat iemand voor de derde keer op rij Olympisch kampioen kan worden, maar als je kijkt naar zijn uitmuntende prestatie, dan is hij voor mij de topfavoriet voor de gouden plak", aldus Nys.

Is een medaille überhaupt mogelijk voor Nys? "Geen idee. Ik kan daar geen uitspraak over doen. Ik ga voor een top 8-plaats en zie dan wel verder." Hoe denkt Nys dan die top acht of een eventuele bronzen medaille binnen te halen? "Ik moet eerst en vooral een goeie start hebben. Dan kan ik veel plaatsen opschuiven. Ik weet echter niet of dat mogelijk is op het parcours in Londen", zegt Nys.

Goed parcours

Eén pluspunt heeft de Kannibaal uit Baal alvast. Het is een parcours dat op zijn maat geschreven is. Niet té zwaar en niet té technisch. Nys beseft dat. "Het parcours is denk ik zelfs minder zwaar dan dat hier in Boom. De steile hellingen ontbreken een beetje in Londen, maar het is wel iets technischer. Op die manier ligt het parcours mij wel, ja."

Tot slot: hoe denkt Nys de laatste week door te komen? "Maandag vertrek ik naar Londen. Dan ga ik goed uitrusten en eten, want ik heb in Londen echt een superdag nodig."

© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 07/08/2012