© Jana Beamer

'You Need To Calm Down' kan dan misschien een van haar vele nieuwe hits zijn, maar Taylor Swift was allesbehalve kalm toen ze in augustus de Video Music Award won voor beste video van het jaar. Ondanks John Travolta's verwarring over aan welke blonde dame hij deze prijs moest overhandigen, was het heel duidelijk wie de winnaar was en waarom Taylor Swift deze prijs in de wacht sleepte. Een analyse van een politiek popfenomeen.

Taylor Swift, vooral bekend om melige countrynummers en romantische popliedjes, verraste dit jaar de muziekwereld met haar nieuwste album 'Lover'. Ook dat album bevat diezelfde melige nummers, al zou het zonder geen Taylor Swiftalbum zijn. Wat het meest opvalt aan dit nieuwe album is het politieke karakter dat in enkele liedjes sloop.

Achterban mobiliseren

Swift hield zich voorheen altijd afzijdig als het over politiek ging, vaak tot ongenoegen van haar fans die vonden dat ze haar bekendheid moet gebruiken om onrecht aan te klagen. Toch werd ze tijdens de meest recente verkiezingen in de Verenigde Staten een speler om rekening mee te houden. Zo riep ze haar volgers op sociale media op om te gaan stemmen, iets wat in de VS niet verplicht is, en gebruikte ze Instagram als kanaal om haar eigen politieke voorkeur te motiveren naar haar trouwe achterban.

De albumcover van Swifts nieuwste plaat 'Lover'

De popster vertelde dat ze vroeger altijd terughoudend was wanneer het aankwam op politiek activisme, maar dat ze door recente veranderingen in haar leven zich niet meer afzijdig kan houden. Ze beweerde ook altijd te zullen stemmen voor een politieke kandidaat die de fundamentele rechten van de mens beschermt, iets waar elke mens ongeacht zijn huidskleur of seksuele geaardheid recht op heeft. Ook tijdens het promoten van haar nieuwe album ‘Lover’ sprak Swift openlijk over politiek door zich als voorstander van het recht op abortus te profileren. Daarnaast bekritiseerde ze Trumps bestuur door te benadrukken dat de Verenigde Staten democratisch en niet autocratisch zijn

Gelijkheidswet

Daar bleef het niet bij. Swift publiceerde in de zomer van 2019 de videoclip van haar nieuw liedje 'You Need To Calm Down', dezelfde video die haar ook een VMA wist te bezorgen. Voor de video werkte de Amerikaanse samen met verschillende bekende personen uit de LGBTQ-wereld waaronder de leden van Queer Eye, RuPaul's Drag Race en Hayley Kiyoko.

Op het einde van de video roept ze op om een petitie te tekenen in verband met de nieuwe Amerikaanse ‘Equality Act’. De bedoeling van de petitie is om druk te zetten op de Amerikaanse overheid om de nieuwe wet goed te keuren. Deze wet moet de holebigemeenschap beschermen tegen discriminatie op het werk, op school en op alle andere publieke locaties.

Lover kan (voorlopig) gezien worden als het hoogtepunt van Taylors politieke carrière

Met dat nummer profileerde ze zich als bondgenoot van de holebigemeenschap en ontving ze heel wat positieve commentaar. Ook bij het in ontvangst nemen van haar prijs op de Video Music Awards riep ze nogmaals op tot het onderteken van de petitie. Ze zette eerder dit jaar, in teken van Pride Month, dat luik van haar politiek activisme al in beweging door via de Instagramhashtag #letterstomysenator haar achterban op te roepen tot het schrijven van brieven gericht aan de Amerikaanse senaat. Het album ‘Lover’ kan dus (voorlopig) gezien worden als het hoogtepunt van Taylor’s politieke carrière.

© Jana Beamer

Politiek haalt geen hitlijsten

Ook in andere nummers zoals 'The Man', waarin het patriarchaat wordt aangeklaagd, toont het popfenomeen dat ze zich niet langer afzijdig houdt in het politieke veld. Dat een ster zoals Taylor Swift haar bereik gebruikt om onrechtvaardigheden aan te klagen, kan enkel worden aangemoedigd. Ze is dan ook een van de meest succesvolle vrouwelijke artiesten van dit moment. De impact van de berichten die ze de wereld instuurt, kan dus zeker niet worden onderschat.

Ondanks de nieuwe dimensie die de zangeres deze zomer aan haar carrière gaf, blijkt het commerciële voor zowel haar als haar fans nog steeds het interessantst. Zo haalden de meer politiek geladen nummers 'The Man' en 'You Need To Calm Down' niet de hitlijsten, maar wel 'Me!' en 'Lover', enkele van haar meligere (country)nummers. Hoe dan ook zijn we alvast benieuwd naar wat de volgende stap is in Taylor Swifts politieke carrière.

vorige volgende