De jonge Antwerpse kunstenares Kristien Joly is, ondanks haar gezondheidsproblemen, hard op weg naam te maken in de illustratieve wereld. Voor de vzw Beyond the Moon illustreerde ze het kinderboekje Femke zoekt een vriendje.

"Mijn gezondheid is de voorbije jaren allesbehalve goed geweest, waardoor ik mijn energie moest sparen", vertelt Joly. "Ik studeerde Latijn-Wetenschappen, waardoor ik weinig tijd en energie voor mijn hobby’s, tekenen en creatief bezig zijn, kon opbrengen", zegt ze. Omdat ze haar passie niet wilde opgeven, besloot ze er haar studie van te maken. "Ik moest kiezen tussen Fotografie en Toegepaste Grafiek." Een documentaire over Nederlandse fotografen, die met hun foto's zwaar zieke kinderen op een toffe manier hielpen in het ziekenhuis, maakte dat ze voor de opleiding Fotografie aan de Brusselse Hogeschool Sint-Lukas koos. "Zieke kinderen zullen altijd belangrijk voor mij blijven, vooral omdat ik zelf al op jonge leeftijd geconfronteerd werd met een zware ziekte", legt Joly uit.

Nieuwe start

Haar fysieke toestand dwong Joly haar studie stop te zetten. Daarom besloot ze het roer om te gooien en weer te gaan tekenen. "Tekenen is iets wat ik kan doen wanneer ik het wil en wanneer mijn gezondheid het toelaat", legt ze uit. Na enkele complimenten kreeg ze het voorstel om het kinderboek Femke zoekt een vriendje voor vzw Beyond the Moon te illustreren. "Ik maakte tekeningen voor een meisje dat niet durft te slapen of ik ontwierp een banner voor kinderen met atopisch eczeem voor het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen." Zo kwam de bal aan het rollen en kreeg Joly steeds meer opdrachten. "Ik ontwerp nu bijvoorbeeld cadeaubonnen voor winkels of hun eigen wenskaarten. Daarnaast maak ik ook unieke geboorte- of huwelijkskaarten."

Designer

Joly is ook geïnteresseerd in mode. Het liefst combineert ze tekenen met mode: "Ik maak mode-illustraties met pen en papierstukjes, maar ik gebruik ook andere materialen zoals borduursels." Joly weet wat ze wil, maar ook tot wat ze in staat is. "Ik ben creatief met mijn handen op veel gebieden: naaien, borduren, haken, breien, haar knippen", somt ze op. "Dat kan ik integreren in mijn werk. Ik ben goed in van niets iets te maken of en in het vinden van creatieve oplossingen voor problemen."

Sociale vogel

De creatieveling houdt ervan om mensen gelukkig te maken. Als ze mensen door haar werk kan doen lachen, is haar doel bereikt. "Mijn opdrachtwerk is heel divers, maar wat ik doe, doe ik met veel liefde. Het heeft mij al ver geholpen. Ook mijn gezondheid weet ik zo in tact te houden", glimlacht Joly. Ze zou het liefst modetijdschriften illustreren. "Ik maak geen kunst en zoek dat ook niet op, ik teken gewoon maar wat en blijf liever low-profile." Voor Joly is haar eigen gezondheid nog steeds het belangrijkste. "Mijn gezondheid is eigenlijk gered door mijn passie. Hoe leuk is het om dat te zeggen?"

Geïnteresseerd in het werk van Kristien Joly? Surf naar www.kristienjoly.be.

2012 - StampMedia - Yentl Keuppens