Collectief Verlof

Het professioneel theatergezelschap Collectief Verlof zal dit jaar in samenwerking met Cultuurconnect zich inzetten als initiatiefnemer voor de Warmste Week van de VRT. Op 6 januari zullen zij hun theaterstuk Moenieworrienie streamen in kinderziekenhuizen over heel Vlaanderen om zo de patiëntjes een moment te laten wegdromen.

“Wij hebben dit jaar van Cultuurconnect de kans gekregen om ons in te schrijven als initiatief voor de Warmste Week”, vertelt Heleen Desmet van theatergezelschap Collectief Verlof. “Cultuurconnect kende de voorstelling Moenieworrienie al en vond het een geschikte opvoering om op te voeren voor kinderen in kinderziekenhuizen en instellingen.”

Verschillende kinderziekenhuizen in Vlaanderen kregen tot 4 december de kans om zich gratis in te schrijven voor de streaming van het theaterstuk.

Het is voor het theatergezelschap de eerste keer dat zij zich inzetten voor De Warmste Week. “Enorm spannend”, klinkt het. Al weten ze nog niet hoeveel ziekenhuizen en instellingen zich hebben ingeschreven voor hun livestreaming. “Dat is nog een grote verrassing.”

Gesprek op gang brengen

Collectief Verlof is een professioneel theatergezelschap onder de vleugels van Bart van der Heijden en Heleen Desmet. Hun doel is om telkens verschillende, herkenbare situaties uit onze maatschappij neer te zetten op het podium. Ze gaan op zoek naar de grote vraagtekens van het leven, dingen die de mensheid bezighouden. In de opvoeringen zoeken ze naar antwoorden, oplossingen en maken ze gevoelige thema’s bespreekbaar.

De voorstellingen vertrekken altijd vanuit een thema. Maar de uitwerking is telkens anders. “Met onze opvoeringen willen we eigenlijk een gesprek tot stand laten komen bij ons publiek. We willen een invalshoek kiezen over een thema dat de mens bezighoudt en een standpunt innemen. Dat standpunt is niet per sé iets waar we het mee eens zijn. We willen gewoon het gesprek uitlokken”, aldus Desmet.

Monieworrienie

“Je moet je geen zorgen maken.” Dat is de betekenis van de Zuid-Afrikaanse titel van het stuk. Moenieworrienie gaat over vier avonturiers die allemaal een eigen rugzak dragen. In elke rugzak zit een ander verleden. Sommigen hebben een grote zak, anderen een kleine. Samen zijn ze op weg naar een plek waar zorgen niet bestaan. Bestaat zo’n plek wel?
“Het is vooral een voorstelling zonder woorden. Het gaat over de obstakels die ze samen overwinnen”, zegt Desmet.  

Om deze gratis livestream mogelijk te maken, verkoopt het Leuvens cultuurcentrum 30CC nog 50 tickets voor diegenen die de streaming ook willen meevolgen van thuis uit. Die zullen de kosten voor Cultuurconnect dekken. Wanneer de theaterzalen weer opengaan, zal de voorstelling daar weer opgevoerd worden.

Elk van de vier personages draagt een eigen rugzak mee
vorige volgende