Maanrock sluit vandaag het festivalseizoen af. Vrijdag ging het Mechels stadsfestival van start met kleppers als Grandmaster Flash en Lefto. Daarvoor mocht de Antwerpse Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, het Feestpodium opwarmen. Het exponent van zijn doorbraakjaar: “Dit had niemand zien aankomen.”

Na zijn laatste hit ‘Koning Liefde’ lijkt ondertussen heel België zijn naam te kennen. Tourist LeMC is niet enkel nog een Antwerps fenomeen, maar reikt ondertussen zelfs tot in Nederland. Ook zijn liedjes lijken zich niet meer te beperken tot Antwerpen of Stuivenberg.

“Ik heb mijn eigen wereld met de tijd verbreed”, steekt Faes van wal. “Als jongere ben je dikwijls heel beperkt. Je komt uit het huis waar je woont en belandt in de straten waar je woont. De buurt en de wijk zijn daarom dus de eerste impulsen. Dat inspireerde me om erover te schrijven en te zingen, maar naarmate je ouder wordt zie je wat meer van de wereld en trek je alles wat open. Dan begin je ook over andere zaken te zingen dan Antwerpen”, glimlacht hij.

“De meeste plekken waar ik kom, hebben wel een eigen soort van charme over zich, een eigenheid van karakter. In de andere grootsteden, zoals Brussel of Gent, kom ik ook graag. En hier, in Mechelen, ziet het er ook prachtig uit. Je vindt er heel wat gezellige plekjes. Het draait er eigenlijk vooral om dat je moet leren openstaan voor nieuwigheden - dat is belangrijk in het leven. Op die manier vind je de schoonheid in de dingen terug."

Volgeboekte zomer

Ook de volgeboekte zomer van dit jaar had de Antwerpenaar niet direct verwacht."Ik heb er altijd van gedroomd concerten te geven, maar ik had hier nooit echt op liggen hopen. We hebben er heel lang aan gewerkt en dat doen we nog steeds. Toch had uiteindelijk niemand dit zien aankomen. We waren aan het tweede album bezig - het was vooral wat bang afwachten over wat de toekomst ons zou brengen."

Tourist LeMc (Foto © Ismail Eddegdag)

"Ons eerste album ‘Antwerps Testament’, dat uitkwam in 2010, werd uitgegeven in beperkte oplage en niet zo wijd verspreid. Nadat we bij TopNotch getekend hadden, kregen we het idee om die plaat weer uit te brengen. Er werden nog enkele bonustracks opgezet en zo kreeg het album een tweede leven. Met dit keer een veel groter bereik, met meer succes."

En Route

Het tweede album ‘En Route’ kwam dit jaar in maart uit. Een volgend album lijkt er helaas nog niet in te zitten. "Voorlopig zijn er nog geen concrete plannen voor een volgend album. We willen nog genieten en vooral ook hard werken aan waar we nu mee bezig zijn. Optreden en alles wat daar rond hangt neemt momenteel veel tijd in beslag. Maar, laten we hopen dat het er nog snel van komt."

© 2015 - StampMedia - Hayat El KhattabiDit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 30/08/2015