© Junior Journalist

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’. Isaac Konan werd laureaat in reeks 1: derde graad basisonderwijs.

Meestal dragen helden strakke broekjes en een wapperende cape. Ze hebben vaak een masker, waardoor je hen niet kan herkennen. Na een tijd weet je wel wie het is, maar de mensen in de film komen dat nooit te weten.

Mijn held heeft dat allemaal niet. Mijn held draagt liefst een warme, zachte trui en dikke sokken in de winter en in de zomer teenslippers en cargo shorts. Als hij gezellig thuis zit, durft hij ook al eens een geruite pyjama of een slobberige jogging aan te doen.

Superhelden doen vaak ook zotte dingen: ze hebben superkrachten. Er komen laserstralen uit hun ogen, ze kunnen vliegen of ze rennen sneller dan de bliksem. Sommigen hebben heel speciale gadgets, zoals Batman en zijn Batmobiel. Je hebt er ook die onzichtbaar kunnen worden of in dieren kunnen veranderen...

Mijn superheld kan dat allemaal niet. Uit zijn ogen stralen geen lasers, maar wél liefde. Hij kan niet vliegen en rennen lukt ook niet meer zo goed: zijn conditie is niet meer top. Hij houdt wel van speciale gadgets, maar hij rijdt maar met een gewone Volvo XC40. Een grijze met een blauwe tint. Hij kan ook niet onzichtbaar worden, maar hij kan zich wel goed verstoppen! In een dier kan hij zich ook niet veranderen. Hoewel ... Als hij snurkt, lijkt hij een beetje op een biggetje.

Superhelden vechten tegen schurken, demonen, boeven ... Ze proberen iedereen veilig te stellen. Als er bijvoorbeeld brand is en de brandweer kan niet snel genoeg komen, dan lossen zij het wel op.

Vechten doet mijn held ook!

Sinds april 2018 vecht hij tegen een ziekte.

Kanker.

Van sommige kankers kan je genezen. Maar van de kanker die hij heeft, gaat dat niet. Deze kanker heeft een heel ingewikkelde naam, die ik niet eens ken, maar ik weet wel dat het erg is. Er zijn maar heel weinig mensen op de wereld met deze kanker. Daarom gaat hij naar een dokter in het ziekenhuis in Leuven. Die dokter helpt hem om te vechten tegen de ziekte.

In de zomer van 2018 kreeg Held voor de eerste keer chemo. Hij moest dan telkens een hele week in het ziekenhuis blijven en dan weer naar huis. Dat heeft zes maanden geduurd.
Er werd een soort doosje onder zijn huid geplant, zodat ze makkelijker het spuitje voor de chemo kunnen zetten. Ik ben hem één keer gaan bezoeken. De parking was heel groot. Er waren veel dokters en patiënten en bezoekers. Mama, mijn zus en ik moesten de lift nemen naar zijn kamer en er waren heel veel gangen waar we door moesten. Hij lag in bed.
Meer herinner ik me niet. Toen we naar huis gingen, huilde ik.
Ik was zes jaar.

 

vorige volgende