Atelier Knooppunt in Borgerhout organiseerde in de krokusvakantie de workshop 'Afghaans Borduren'. Door upcycling leerden kinderen werken met materialen uit het land van hun roots. De organisatie wil ambachtelijk technieken in de kijker zetten. “Ons doel is om internationaal en immaterieel erfgoed over te dragen.”

Kostuumatelier Doek in Borgerhout organiseerde afgelopen week workshops Afghaans borduren en vliegeren. Organisatrice Lies van Assche van het project Knooppunt heeft enkele Afghaanse nieuwkomers ingezet op het project Upcycling, waar ze van oude kleren nieuwe, hippe spullen maken. Kinderen van 9 tot 16 jaar kunnen in de krokusvakantie leren werken met traditionele technieken en materialen uit hun eigen cultuur.

Bekijk de fotoreportage:
https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650521364590/

Vlieger als symbool

“Niemand beter dan deze Afghaanse vrouwen om de jongere generatie te leren borduren of vliegeren”, aldus organisatrice Van Assche. “Het zijn echt Afghaans symbolen”, zegt Madhi, de leraar vliegers maken. Alle aanwezigen hebben het geleerd van hun ouders of grootouders. Mahdi (37) uit Linkeroever werkt al zes maanden voor Het Keerpunt, de school waar de workshops doorgaan. “Mijn broer heeft me geleerd om vliegers te leren maken”, vertelt hij. Vanwege politieke redenen is hij vier jaar geleden naar België gekomen. “Ik ben blij dat ik het symbool van de vlieger in België kan vertegenwoordigen.”

Knooppunt is een sociaal cultureel project. Van Assche legt uit dat ze vaak werken met Artikel 60’ers. “Dat statuut is een manier om werkervaring op te doen en daarna dan vast werk te vinden. De nieuwkomers komen via het OCMW en kunnen werkervaring opdoen en terwijl ook de Nederlandse taal leren. De workshopgevers in dit project worden dus allemaal betaald. De andere mensen die voor ons werken zijn vrijwilligers of coaches”, verklaart Van Assche.

Nieuwkomers borduren

Nadia (40) uit Borgerhout is één van die nieuwkomers die de workshops geeft. “Ik woon al vijf jaar in België en wou onmiddellijk iets doen met mijn kennis over borduren. Deze traditie mag niet verloren geraken. Borduren is mijn hobby, het geeft me veel voldoening. Mijn mooiste herinnering is een handtasje dat ik heb gemaakt met mijn moeder toen ik vijf was.”

Van Assche vindt vooral het geduld dat deze Afghaanse vrouwen hebben inspirerend. “Borduren vergt veel tijd. Wij kopen wel het materiaal en organiseren elke maandag een moment dat zij kunnen samenkomen, zodat ze hun ervaringen kunnen delen”.

Erfgoed

De laatste dag van de workshop kunnen de kinderen al hun kunstwerken laten zien tijdens een modeshow. Sajad (6): “Ik heb veel traditionele kleren meegenomen uit Afghanistan. Die hebben mijn ouders gemaakt of gekocht. Zo kan ik aan alle kindjes laten zien wat we dragen in Afghanistan. Ook wil ik graag terug gaan naar Afghanistan, omdat ze daar lekker eten hebben”, lacht de kleine Antwerpenaar.

Toch ligt de focus van Knooppunt niet alleen op Afghaans borduren en vliegeren. “Vorig jaar zijn we begonnen met de workshops. We hebben al een mix gehad van Tibetaans Tanga’s technieken, Vlaams kantklossen en gebedsbandjes weven.” Van Assche wil met al die workshops kennis en ambacht centraal plaatsen. “Ons doel is om internationaal en immaterieel erfgoed over te dragen”, besluit ze.

© 2015 - StampMedia - tekst: Ornella Schreurs, foto's: Chiara Bonardo


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 21/02/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/02/2015