Organisator Gerd Maerten (29) blikt tevreden terug op de eerste editie van Het Fresh Free Urban Culture Festival in Mortsel op zaterdag 23 juli. Tegelijk wil hij een aantal factoren beter aanpakken voor de volgende editie op 13 augustus.

"Na de administratieve blunder van de gemeente Mortsel was het vooral veel stressen", vertelt Maerten alias DJ G-Spot. Normaal zou het festival voor de eerste maal doorgaan op zaterdag 2 juli, maar slechts twee dagen op voorhand kreeg Maerten te horen dat hij door een administratieve fout een andere datum moest zoeken voor het langverwachte festival.

Jongste rappers van het land als hoofdact

Het Urban Culture Festival startte om 14.00 uur met old skool funk voor de wat oudere generatie. Nadien was rapper Biest de host van de Talent Stage. Tussenin was er tijd voor een dansspektakel. 's Avonds deed Scale een beatbox show, kon je op de foto gaan met een Snoop Dogg-look-a-like en speelde de hoofdact Kleine Ben & King B. "Die gastjes zijn twaalf en dertien jaar oud. Het zijn de jongste rappers van België en ze stelden zeker niet teleur. Die twee speelden echt bangelijk", vindt Maerten van hun show.

Toen de hoofdact Kleine Ben & King B speelde, koelde het wel flink af. Het weer zorgde voor wat spanning. De weersverwachting bracht mooi weer, maar tijdens het festival lagen de donkere wolken te loeren. Er viel slechts een beetje regen in de Zomerbar. Het festival bracht een ruim publiek bijeen. Naast festivalgangers uit de urban culture daagden ook enkele jonge gezinnen op en namen mensen uit de buurt eens een kijkje.

Volgende editie meer dansers

"Uiteindelijk was het een geslaagde eerste editie", glundert DJ G-Spot. Zijn broek trilde constant. "Door mijn gsm", lacht Maerten. "Toen ik 's avonds minder zorgen had, kon ik zelf plaatjes draaien op de afterparty." De opkomst lag hoog. "Het volk bleef toestromen, in het vervolg moeten ze op tijd komen", grijnst Maerten. "Tijdens de volgende editie op zaterdag 13 augustus zullen er meer dansers komen. Mogelijk doen we iets met graffiti, maar daar ben ik nog niet uit. Ik zal ook een en ander moeten bijsturen. De programmatie bijvoorbeeld zat overvol. De organisatie vergt ook meer tijd dan ik eerst dacht. Maar tegen 13 augustus moet het zeker lukken."

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo, foto: Haryo Sukmawanto


Dit artikel werd gepubliceerd door VlaamseRap op 28/07/2011