"Het voorlezen is zo'n mooie onderneming, spijtig genoeg vergeten mensen dat te doen." Gelukkig zijn er nog Eric Vanthillo en Inge Umans. In de Zomerbibliotheek van de Zomer van Antwerpen lezen zij het jonge publiek verhalen voor en leren ze het van boeken te genieten.

Eric Vanthillo en Inge Umans zijn medewerkers van de site Pluizuit, die recensies van jeugdboeken publiceert. Net als de andere medewerkers van Pluizuit zijn Inge en Eric gebeten door het virus van de (betere) jeugdliteratuur. "Wij zijn echt gebeten door boeken, verhalen en alles daaromtrent", vertelt Inge. Omdat hun passie zo groot is, besloten ze beiden verder te gaan in de jeugdliteratuur. Zo schrijft Eric regelmatig recensies van jeugdboeken en werkte hij al mee aan theaterproducties voor jongeren. Inge is al van jongs af een echte boekenwurm en koos voor de studie van vertaler. Dezer dagen houdt ze zich bezig met alles omtrent boeken, zoals boekpromotie of recensies schrijven.

Koffertjes vol kinderboeken

In de Zomerbibliotheek van Antwerpen kruipen Eric en Inge deze week in de huid van Jacob en Wilhelm Grimm. Ze kozen de verhalen van de gebroeders Grimm uit om de kinderen onder te dompelen in een echte sprookjeswereld. Met hun koffertjes vol kinderboeken lijkt het voor de kinderen een levensecht verhaal. Toch is het niet hun bedoeling een toneelstukje te spelen.  "Wij willen de kinderen de fantasie en de verwondering van het lezen bijbrengen, hen als het ware laten verdwalen in een verhaal", zegt Eric. "Wij zijn dan ook erg dankbaar dat dit hier in de bibliotheek bij de Zomerbar kan", voegt hij eraan toe.

Grenzeloze fantasie

Ook al kozen ze ervoor de sprookjes van Grimm voor te lezen, toch zijn de broers niet hun favoriete schrijvers. Inge is fervente fan van de boeken van Joke Van Leeuwen.  Ze houdt van de unieke manier van schrijven en de grenzeloze fantasie van de schrijfster. Eric zijn voorkeur gaat uit naar prentenboeken, daar schrijft hij ook de meeste recensies over. Een favoriet heeft hij echter niet. "Ik hou vooral van schrijvers die een stap verder durven gaan in hun verhalen", zegt hij.

Interactief spel

Wat Erik en Inge het liefst willen bereiken is dat kinderen gaan genieten van het lezen van boeken. Omdat ze lezen zelf een ongelooflijke ervaring vinden, willen ze kinderen deze beleving ook erg graag bijbrengen. Maar waarom dan enkel jeugdboeken, zou je je kunnen afvragen.  "Als je boeken voor volwassenen leest, is dat meer een individuele beleving, met kinderen kan je echt aan de slag gaan. Je kan bijvoorbeeld hun fantasie prikkelen.", vertelt Inge. Tijdens het voorleesuurtje dat wij bijwoonden, werkten de kinderen ook effectief enthousiast mee.

In de Zomerbibliotheek kunnen kinderen vanaf vier jaar deze week genieten van de verhalen van Grimm tijdens het dagelijkse voorleesuurtje vanaf 16u.  De Zomerbibliotheek  bevindt zich bij de Zomerbar van Antwerpen aan de Ledeganckkaai. Iedereen is welkom tot en met 25 augustus.

© 2013 – StampMedia - Ditte Bervoets, foto: Camille Thys


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/07/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/07/2013