De Kids & Gaming Days in het Genkse Shopping Center 1 liet kinderen en ouders op het druilerige weekend van 13 en 14 oktober kennis maken met een nieuwe wereld van (interactieve) spelletjes. Terwijl de ouders zich verbaasden over al dat digitale geweld, leefden de kinderen zich virtueel uit.

Kids & Gaming Days is een samenwerkingsverband tussen Shopping 1 en LuGus Studios, een Genkse videogameontwikkelaar. LuGus stond in voor Level1, het gedeelte van het shopping center dat in het teken van videogames stond. Een groot contrast met andere delen van het winkelcentrum, waar vriendschapbandjes geknutseld werden en kinderen met blokken speelden.

Onderwijs

Kevin Haelterman van LuGus Studios was tevreden met de opzet. De 'serious games' die hij met zijn collega's ontwikkelde, vielen alvast in de smaak. "Serious Games zijn videogames die de spelers iets bijleren", vertelt Haelterman. "Kinderen zijn erg snel weg met dit soort zaken. Ze worden al op jonge leeftijd blootgesteld aan technologie en het duurt vaak niet lang voordat ze zonder begeleiding met een iPad kunnen werken", gaat hij verder. "Scholen moeten op die ontwikkeling inspelen en kunnen die vaardigheden van de kinderen op een educatieve manier gebruiken om hen bijvoorbeeld te leren rekenen."

Plezier

Ook Karel Crombecq van de Belgische Sileni Studios vindt dat technologie en videogames een steeds belangrijkere rol in de levens van kinderen spelen. "Tegenwoordig worden kinderen praktisch met een smartphone in de hand geboren. Ze beginnen op steeds jongere leeftijd te gamen", zegt hij. De hardcore games die zijn studio ontwikkelt, focussen op plezier in plaats van educatie. "Neem nu Evo Dash, een spel dat we momenteel ontwikkelen. Je moet op een parcours obstakels ontwijken en een goede tijd neerzetten. Wel, de kinderen die hier vandaag het spel zijn komen testen, hebben al onze persoonlijke records gebroken."

Sceptische ouders

Een heel ander verhaal was te horen bij de volwassenen en ouders, die ook in grote getalen aanwezig waren. "Niemand van boven de dertig wou hier iets uitproberen", zegt Crombecq. "Zeker 60-plussers staan niet open voor videogames. Ook al zijn ze mee met zaken zoals het internet, stemherkenning, 3D-games enzovoort maken hen toch bang. Zelfs als we vragen om eens een spel te proberen, weigeren ze."

Syntra

Verder was opleidingscentrum Syntra aanwezig om enkele opleidingen in de kijker te zetten. Docent Ludo Guisson kan het onbegrip van de oudere generatie enkel bevestigen. "Ouders zijn vaak erg sceptisch over opleidingen die met videogames te maken hebben. Ze denken dat jongeren er geen werk mee zullen vinden, terwijl het tegendeel net waar is. De maatschappij zal in de toekomst steeds meer nood hebben aan mensen met deze vaardigheden."

© 2012 - StampMedia - David Nys, foto: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 14/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 14/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 14/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/10/2012