Vandaag deelde een vriendin deze link op mijn facebook wall. De Nokia 3310 maakt een comeback blijkbaar. Zo te zien is het hip om weer oldschool te gaan. Ze verkopen op ‘lekki‘ enkele vintage gsm’s en consoles. Het is te zeggen, wij – de generatie geboren in de jaren ’90 – vinden zo’n toestellen tegenwoordig al vintage. Hoe zit dat voor oudere generaties? Denken zij er ook al zo over?

Nostalgie

De Nokia 3310 is al uitverkocht. Jammer! Het had leuk geweest om de laatste drie weken met mijn ex-gsm door te brengen. Dan had ik urenlang snake kunnen spelen! Ik zou nog wel voor een Nokia 3210, Motorola StarTAC 130 of Ericsson A2628 kunnen gaan. Maar dan zou het nostalgisch gevoel niet zo groot zijn. Dus toch maar niet.

Game Boy

Op ‘Lekki‘ verkopen ze ook een Nintendo 64 en een Game Boy. Ik heb vroeger op allebei gespeeld. Ik vond dat echt kei leuk. Misschien kan ik mijn oude, mooi paars gekleurde Game Boy van onder het stof halen. Zo kan ik weer gamen tijdens dode momenten, aangezien dat nu niet kan met mijn iPhone. Of is dat erover? Ik zou toch veertig dagen zonder games moeten kunnen? Shame on me.

Ongeziene evolutie

Als je er langer over nadenkt, is het ongelofelijk hoe snel technologische snufjes geëvolueerd zijn. Ik ben nu 23 jaar. Ik had mijn Nokia 3310 toen ik 13 of 14 was. Op slechts 10 jaar is zo’n ‘eenvoudig’ toestel geëvolueerd naar een soort mini-computer. Dat is toch verbazingwekkend. Hadden wij dat tien jaar geleden kunnen voorspellen? Ik denk het niet.

Ik vraag mij af wat er ons nog allemaal te wachten staat. Snufjes als Google Glass (waarvan ik nog steeds niet snap hoe dat juist werkt) en smartphone-horloges (ofzoiets?) zijn waarschijnlijk nog maar het begin van de technologische mogelijkheden. Ik vind het spectaculair maar ook eng tegelijk. Gaat echt alles gedigitaliseerd/’getechnologiseerd’ worden op de duur? We zijn nu soms al te veel bezig op onze smartphone (ik pleit ook schuldig) dan goed voor ons is.

Hunkeren

Een website zoals ‘Lekki’ doet mij vermoeden dat er in ieder van ons zo’n soort angst verscholen zit. Of toch in velen onder ons, je hebt altijd van die mensen die alleen maar positieve dingen zien in nieuwe technologische noviteiten. De Nokia 3310 was in een mum van tijd uitverkocht. Misschien willen we toch dat het allemaal niet té snel vooruitgaat? We hunkeren stiekem een beetje naar de eenvoud van enkele jaren geleden.

Misschien was dat onbewust de reden waarom ik begon te vasten. Toen ik deze website zag, kreeg ik alleszins een gevoel van verlangen naar vroeger over me heen…

Tot morgen!

© 2014 – StampMedia – Nathalie Schlenker