Eindelijk, ik ben weer connected to the world. Zaterdagochtend kwamen we hier in het zuiden van Frankrijk tot de vaststelling dat het internet niet werkte. Lichte paniek bij mijn familieleden. Ik dacht alleen: oei, ik kan mijn blog niet schrijven. Voor de rest was alles helemaal in orde. Na bijna veertig dagen vasten, kan ik ook wel een weekje zonder internet.

Maar goed, vandaag is het internetprobleem opgelost en kan ik weer een update geven. Het is niet meer zo lang en ik mag mijn iPhone gebruiken zoals het hoort. Ik vind het best spannend.

Tien geboden

Aangezien ik enkele dagen niets heb geblogd, heb ik wel nagedacht over mijn smartphone-etiqette. Er zijn nog drie regels nodig om ‘tien geboden’ te hebben. Zo gemakkelijk vond ik het toch niet om nog drie regels te bedenken, maar wie zoekt die vindt.

Ten eerste:

“Gij zult geen sociale media checken tijdens het studeren”

Deze regel is voor de studenten onder ons. Ik wil niet overkomen als een strenge, gefrustreerde vrouw die iedereen zijn pret wil afnemen. Integendeel, ik wil juist bijdragen tot meer plezier. Het is namelijk zoveel leuker om ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds je sociale media te checken. En nog leuker om dat alleen ’s ochtends en ’s avonds te doen. Zo heb je het gevoel dat er iets veranderd is, dat je veel notifications hebt en dat je nog zoveel te ontdekken hebt. Als je elk halfuur of elk uur je Facebook opendoet dan is er op de duur niets meer aan.

“Gij zult uw e-mails niet meer checken dan nodig is”

Je moet niet altijd en overal bereikbaar zijn. Oké, als je baas eist dat je dat wel bent, tja… Dan kun je daar waarschijnlijk niet veel aan doen tenzij je graag jobhopt. Maar ik ben er zeker van dat er heel veel mensen zijn die hun e-mails heel de tijd checken om toch maar niets te missen of per ongeluk geen kwartiertje te laat te antwoorden terwijl dat niet verwacht wordt.

In de tijd van de brieven, moest je soms dagen wachten tot een antwoord. Dat ging toen ook. Natuurlijk zijn de tijden veranderd, maar velen onder ons denken dat ze geen seconde gemist kunnen worden. Als je vakantie hebt of als het weekend is dan moet je leren genieten en leren loslaten af en toe. Afkicken is moeilijk – ik kan het absoluut weten – maar niet onmogelijk. Yes, you can.

En dan last but not least:

“Gij zult uw smartphone liefhebben”

Het klinkt onnozel, maar ik wil er ook een positieve noot aan toevoegen. Je mag gerust van je smartphone houden, want het is een heerlijk toestel met onnoemelijk veel mogelijkheden. Je moet je niet schamen dat je verknocht bent aan dat ding, je moet er alleen voor zorgen dat anderen er geen last van ondervinden.

Vriend bij eenzaamheid

Een smartphone kan soms storend zijn maar het brengt ook veel plezier en houdt je op een of andere manier toch gezelschap tijdens eenzame tijden. Zoals aan alle toestellen zijn er voor- en nadelen aan een smartphone, maar mits bewust gebruik ervan wegen de voordelen toch op tegen de nadelen, vind ik. Al geef ik toe dat een detox van tijd tot tijd zeker deugd kan doen.

Tot de volgende!

© 2014 – StampMedia – Nathalie Schlenker