Op zondag 26 augustus vond de 17e editie plaats van de jaarlijkse Cultuurmarkt in Antwerpen om het nieuwe culturele seizoen feestelijk in te luiden. Zo'n 700 artiesten uit heel Vlaanderen stonden paraat om het gretige publiek een voorproefje te geven van wat hen allemaal te wachten staat.

De zonnestralen maakten af en toe plaats voor een flinke regenbui, maar dat weerhield de 150.000 bezoekers niet om een kijkje te nemen in de talrijke kraampjes verspreid over het hart van Antwerpen. Zo was er voor ieder wat wils. Er was theater op de Groenplaats, muziek op de Grote Markt, historische rondleidingen aan Het Steen en nog veel meer.

Muziek en theater

De Sint-Andriesplaats werd omgetoverd tot een gezellig grasplein en een speelparadijs voor kinderen. Terwijl de ouders konden genieten van een streepje muziek, leefde hun kroost zich uit bij een van de vele kraampjes. Thé Lau was ook van de partij en speelde zijn hits Blauw en Iedereen is van de wereld.

'Improvisatie is op uwen bek gaan'

Het hilarische trio Jeron Dewulf, Christophe Stienlet en Tom Saeys stond voor de vierde keer op de Cultuurmarkt en brengt een show waar je bulderend van het lachen naar buiten gaat. 'De Improfeten' zoals ze zichzelf noemen, zijn helden van het improvisatietheater en staan te popelen voor het nieuwe culturele seizoen. Zij gaan in oktober van start met een nieuwe show. Dit jaar wordt hun team versterkt door een vierde man: Jan Buermans. "De sterkte van De Improfeten is het onderlinge verschil zowel qua persoonlijkheid als qua spel en dat maakt de hele voorstelling net zo leuk", zegt Stienlet.

De Improfeten worden vergezeld door een doventolk en ook een speciale voorstelling voor doven staat op de agenda. "Het heeft een ander effect, maar het is iets nieuws en ik kijk vol spanning uit naar het nieuwe seizoen", zegt Dewulf.

Allemaal water

Ook HETPALEIS komt op de proppen met een nieuw project. Zo werd in mei HETSTEEN der wijzen opgericht, een project van het jeugdtheater in de historische plek aan de Schelde. Daar krijgen nieuwsgierige kinderen de mogelijkheid de wereld van water te ontdekken. Voor al deze jonge wetenschappers heeft HETSTEEN talrijke activiteiten in petto. Zo zijn er de 'waterwoensdagavonden', waar je een hele avond wordt ondergedompeld in een zee van informatie. Echte waterratten kunnen in de herfstvakantie meedoen aan De Grote Waterconferentie, een vakantiekamp waar je een hele week experimenteert met water. Bollebozen en knappe koppen zitten dit jaar zeker niet stil.

© 2012 - StampMedia - Pauline Eeckhout, foto: Nicola Buydens


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 27/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 27/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 27/08/2012