Het festival Jazz Middelheim kan ook dit jaar weer rekenen op de logistieke steun van talloze vrijwilligers. Sommige onder hen komen er werken om van de muziek genieten, anderen werden aangemoedigd door familie of vrienden. “Ik zou anders nooit naar een jazzfestival gaan!”

Jazz Middelheim gaat er prat op een festival te zijn voor jong en oud. Ook de vrijwilligers zijn van alle leeftijden. Je vindt hen terug aan de inkom, de infostand, de bar… en ze zijn te herkennen aan hun flashy blauwe CREWt-shirts. Allen zorgen ze ervoor dat de bezoekers van het vierdaagse jazzfestival niets tekort komen.

“Fijne achtergrondmuziek”

De 18-jarige Maylies vrijwilligt hier al voor het derde jaar op rij. Ze vindt het erg fijn om te werken op het festival: “Anders zou ik niet terugkomen”, lacht ze. Je hoeft ook geen jazzliefhebber te zijn om hier aan vrijwilligerswerk te doen: “Ik zou nooit naar een festival gaan dat alleen om jazz draait, maar ik vind het wel fijn om hier te werken met zo’n achtergrondmuziek”, bevestigt Ruth (19).

Jazz Middelheim vrijwilligers © Milou Verstappen

Naast de ervaren vrijwilligers staat Conny (49), aan de bar. Voor haar is het vandaag haar vuurdoop. Ze werkt voor het eerst als vrijwilliger. “Ik weet eigenlijk niet goed wat ik moet verwachten van de optredens, maar heb er wel ontzettend veel zin in”, vertelt ze enthousiast. “Al zijn de recepten en de prijzen van de cocktails nog een beetje moeilijk om te onthouden”, lacht ze.

Bedankingsfeest

Het werk is gevarieerd en de bezoekers zijn vriendelijk, klinkt het unaniem. “In de pauze kan je ook even naar het podium lopen om met volle teugen van de muziek te genieten”, vertelt jazzliefhebster Marita (48).

De 250 vrijwilligers krijgen, naast de gratis concerten, een vrijwilligersvergoeding van 26 euro per dag, een warme maaltijd (stoofvlees-friet!) en eten en drinken voor tussendoor. Maar daar doen ze het niet voor: ze komen voor de sfeer en de muziek, én voor de afterparty. “Er is een groot bedankingsfeest voor alle vrijwilligers op 22 augustus”, besluit organisator Bertrand Flamang.

Wil je vrijwilligen op festivals van vzw Jazz en Muziek, check dan http://www.jazzmiddelheim.be/vrijwilligers/.

© 2015 – StampMedia – tekst: Iris De Bondt, foto’s: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/08/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/08/2015