De game-industrie richt zich vooral op een mannelijk publiek, want meisjes zouden minder videospelletjes spelen. Toch blijkt uit onderzoek dat 40% van de regelmatige gamers vrouwen zijn. Waarom blijven die vrouwen dan eerder op de achtergrond?

Toys for boys?

Games zijn toys for boys? Niets is minder waar. Lotte Vermeulen, studente politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent, deed in 2010 onderzoek naar de vrouwelijke game community. Ze kwam tot de conclusie dat onder de gamers maar liefst 40% vrouwen zitten. Videospelletjes spelen is dus niet louter een mannelijke bezigheid.

Het algemene beeld is wel zo gegroeid. De game-industrie had namelijk aanvankelijk jongens voor ogen als primaire doelgroep. De vrouwelijk programmeur Dona Bailey bracht daar verandering in en ontwikkelde begin jaren 80 de game Centipede, een spel speciaal voor vrouwen. Om het spel een vrouwelijk karakter te geven, gebruikte ze pastelkleuren en vrouwvriendelijke graphics. Geleidelijk aan groeide de markt voor die vrouwvriendelijke games, maar toch treden nog weinig vrouwen naar voren als trotse gamer.

Lelijk, dik en puisten

Patricia Vandam is hoofdredactrice van de website Female-Gamers.nl. Vele meisjes schamen zich volgens haar voor hun hobby. "In de omgeving van vrouwelijke gamers wordt er soms negatief gereageerd. De meisjes willen niet als nerd gezien worden. Zelfs de reacties van gamende jongens zijn niet altijd even vriendelijk", zegt ze. De vooroordelen over gamende meisjes zijn volgens Vandam nogal cliché. De meisjes zouden lelijk en dik zijn en puisten hebben. "Ook jaloezie speelt een rol", vertelt Vandam. "Jongens zijn bang dat ze verslagen zullen worden door een meisje. Daarom gaan ze soms beledigen om stoer over te komen. "Gelukkig is de situatie al verbeterd door onder andere de oprichting van websites en communities via sociale media.”

Professionele gamer girls

Laeticia Raiz, zelf een fanatieke gamer, bevestigt dat meisjes vrezen voor de slechte reacties van anderen. "Gamen zou voor iedereen moeten zijn, maar niet iedereen staat er positief tegenover", zegt ze. Gamer Senol Dusen zegt dan weer dat meisjes zich schamen omdat het een jongensachtige hobby is. “Ze hebben schrik voor het beeld dat anderen van hen hebben.” Flauwekul volgens Dusen. "Ik ken meisjes die prof zijn in vele videospelletjes. Moet toch kunnen, niet?"

© 2013 - StampMedia - Kimberley Vandegaer


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 18/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 18/04/2013