ANTWERPEN - De Roma viert feest deze maand. Op 15 en 16 mei wordt het tienjarig bestaan van de vzw gevierd, maar op 6 mei worden alle sponsors en mecenassen verwend. Omdat hun financiële steun voor de historische zaal vandaag belangrijker is dan ooit tevoren.

De kosten voor de broodnodige renovaties worden geraamd op 1,7 miljoen euro. Daarvan zou De Roma zelf 360.000 euro bij elkaar moeten krijgen. De overige 80 procent van de kostenraming wordt betaald door de overheid, omdat het gebouw als monument beschermd is. Gelukkig is de organisatie al langer creatief bezig met financiering, want de weinige subsidies die De Roma sinds tien jaar krijgt, voldoen zelfs niet om de lonen van de fulltime medewerkers te betalen.

Niet hip, maar volks

Voor de meer dan 430 voorstellingen en evenementen per jaar komen maar liefst 152.000 toeschouwers opdagen. “Sinds drie jaar profileren we ons als volksschouwburg van Borgerhout en bij uitbreiding van heel Antwerpen”, aldus Paul Schyvens, coördinator en drijvende kracht van De Roma. “Wanneer we het publiek of mensen uit onze omgeving dan om steun vragen, spreken we van een volksinvestering. Niet van crowdfunding. Dat is een hip woord dat niet bij ons past.”

100 x 1.000

Investeringsacties van De Roma zijn er altijd geweest. Een voorbeeld daarvan is de '1.000 x 10 - actie' voor privésponsors die elke maand 10 euro willen bijdragen. Momenteel hebben 328 participanten daarop ingetekend. Sinds enkele maanden wordt er ook specifiek gezocht naar bouwsponsors om de geschatte 360.000 euro te vinden voor de grote renovatiewerken. Die actie heet '100 x 1.000' en is gericht naar bedrijven en organisaties die drie maal een donatie van 1.000 euro willen doen. Daar staat de teller op 72 steunpartners, goed voor ongeveer 75.000 euro. “Met hulp van andere medewerkers – niet in het minst den Bob, een gepensioneerde bankdirecteur – gaan we de grens van 100.000 euro per jaar zeker en vast overschrijden.”

Sluiten? Neen!

Het geld staat ondertussen opzij, klaar voor de renovaties van volgend jaar. Schyvens is vastbesloten: “De Roma zal niet sluiten. Ermee stoppen is geen optie, maar ook tijdelijk dichtdoen tijdens de werken, kunnen we ons niet permitteren. Dan verliezen we al onze broodnodige inkomsten. En dat kunnen we ons publiek ook niet aandoen. Die mensen komen naar hier voor een cultureel aanbod en voor sociale contacten. We kunnen hen niet op straat zetten.”

Paul Schyvens is gemotiveerd en optimistisch. Alle inzamelingen samen zullen dit jaar ongeveer 260.000 euro opleveren, meer dan het dubbele van het bedrag van vorig jaar. En Schyvens heeft plezier gevonden in deze manier van werken: “In 2003 hadden we ook amper een budget, maar toch zijn we met De Roma gestart. We hebben altijd moeten zoeken naar geld. En al zou ik mij liever met andere dingen bezig houden, ik amuseer mij hier nu mee. Ik ben er ook steeds beter in geworden en heb fantastische mensen die mij helpen.”

© 2013 - StampMedia - Anne Smit - Foto: Camille Thys


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 03/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 03/05/2013