© Pixabay

Welke banken in kernwapens investeren? Dat verscheen afgelopen maart in een internationaal rapport. Spoiler: die banken zitten ook in ons land. Hoe verdient een bank haar geld?

© Wikicommons

De bank bewaart je geld veilig op een rekening, of op een spaarrekening. Op een spaarrekening krijg je rente. Dat is het geld dat je krijgt van de bank, omdat je je eigen geld uitleent aan de bank.

Met het geld van haar klanten steunt de bank projecten zoals scholen, ziekenhuizen, bedrijven of mensen die een huis willen kopen. Die lenen geld van de bank. Die lening betalen ze terug over een lange periode. Op die lening betalen ze rente, een extra bedrag. Ze betalen dus het bedrag dat ze geleend hebben terug, plus een extra bedrag, de rente.

Hoe maakt een bank winst?
Voor leningen en hypotheken (geld lenen om bv. een huis te kopen) vragen de banken een rente die hoger is dan de spaarrente die ze zelf uitbetalen, waardoor het uitlenen van geld winst oplevert voor de banken.

De rente die de bank krijgt van de leningen

MIN

De rente die de bank geeft aan haar spaarders

=
De winst van de bank

Hoe kies ik een bank?
Wat de bank met het geld doet dat op je rekening staat, verschilt van bank tot bank. Sommige banken investeren geld in wapenproducenten of bedrijven die geen rekening houden met het milieu of mensenrechten. Anderen kiezen ervoor het in hernieuwbare energie, samenwerking met het Zuiden, cultuur, onderwijs of natuurbeheer te investeren.
De meesten investeren in ethische én onethische projecten, afhankelijk van waar het meeste winst te rapen valt.

Banken en wapens?

Woensdag 7 maart 2018 verscheen er internationaal rapport ‘Don’t Bank on the Bomb 2018’. Het legt bloot welke financiële instellingen investeren in kernwapenproducenten. Ook banken die actief zijn in België, of in België hun hoofdzetel hebben, investeren massaal in de productie en onderhoud van kernwapens. Specifiek voor België gaat het om BNP Paribas, ING en Deutsche Bank. Ook KBC en Degroof Petercam worden genoemd.

Doe de test!
Naast kernenergie sponsort de bank ook andere wantoestanden die je ziet in het journaal. Uitbuiting van arbeiders in Azië, uitbouw van industriële projecten met een catastrofale impact op mens en klimaat of bloedige onderdrukking door dictaturen. Zonder dat we het door hebben, worden die voor een stuk betaald met ons eigen spaargeld. Deze afbeelding maakt duidelijk of jouw bank in ethische projecten investeert, of net niet. De kleuren spreken voor zich.

© Bankwijzer.be

Op deze site vind je meer uitleg in welke praktijken jouw bank al dan niet investeert. Handig voor wie zijn spaargeld niet misbruikt wil zien.

vorige volgende