© Samim Shafayi

Elke zondag gaat een groep jongeren onder de naam Friends een rusthuis in Antwerpen bezoeken. Ze doen dat zodat de bejaarden zich minder eenzaam voelen. De groep bestaat uit 12- tot 15- jarige vrijwilligers. “Wij geloven dat, hoe jong we ook zijn, we toch een verschil kunnen maken.”

Van 20 tot 26 november vindt opnieuw de jaarlijkse Ouderenweek plaats in Vlaanderen. Naar aanleiding daarvan stapten we een dagje mee met de Friends, een groep jongeren die er voor wil zorgen dat bejaarden niet vergeten worden. Ze bezoeken hen elke zondag om hen op te vrolijken. Bovendien organiseren de Friends ook een keer per maand een feest en gaan op uitstap als de bejaarden daar om vragen. “Als het goed weer is, gaan we weleens naar het MAS”, zegt Gledis. Emmy, 93, is een bejaarde in het rusthuis. Voor haar zouden de jongeren elke dag mogen langskomen. “Anders zit ik toch maar wat in mijn zetel te huilen”, vertelt ze.

© Samim Shafayi

BLIJDSCHAP ALS BELONING

“Je ziet hoe eenzaamheid iemand zijn leven kan verzuren”, zegt Tijan (19). Hij is net als Gledis begeleider bij de christelijke lekengemeenschap Sant‘Egidio, en maakt al sinds zijn twaalfde deel uit van de Friends. De bejaarden bezoeken doet hem goed. “Eén persoon kan de wereld niet veranderen, maar één persoon kan wel iemand anders zijn wereld veranderen”, gelooft Tijan. Zijn beloning is naar eigen zeggen de blijdschap van de bejaarden en zien hoe ze energie krijgen door zijn bezoek. “Het rusthuis doet zijn best, maar wegens praktische redenen is het moeilijk om alle bejaarden evenveel tijd te geven”, vindt Tijan.

IETS TERUGDOEN

“Verzorgsters kunnen soms niet doen wat ze zouden moeten doen”, beweert de 13-jarige Mohamed. “Vroeger konden de bejaarden met de verzorgsters praten maar nu komen ze vaak enkel als er hulp nodig is”, vertelt Mohamed. Hij wil zijn ouders later nooit naar een rusthuis sturen. Aangezien zijn ouders voor hem zorgen, wil hij voor hen iets terugdoen. “Het beste is volgens mij om je ouders thuis te houden. Zo voelen ze dat je van hen houdt en weten ze dat ze niet alleen zijn”, zegt Mohamed.

© Samim Shafayi

SFEER

“Het doet je op een andere manier naar iets kijken. De armen bijvoorbeeld. Vroeger dacht ik: waarom gaan die geen werk zoeken? Nu kom ik voor ze op”, vertelt Henok (16), al acht jaar lid van de Friends. Hij vindt dat de sfeer vrolijker mag zijn in het rusthuis. “De sfeer is te donker. Ik voel geen liefde alleen maar duisternis.” Toch wordt zijn bezoek op prijs gesteld. Emmy wordt gelukkig van het bezoek en ziet elke jongere graag. “Het heeft mijn hart doen opengaan”, besluit ze.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/11/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Deze Week op 15/11/2017

vorige volgende