© Pixabay

Studenten kampen met stress en concentratieproblemen. Prestatiedruk en overprikkeling kan leiden tot angsten, chronische stress of burn-out. Veel studenten grijpen naar medicijnen, oppeppende drankjes of drugs om hun geest scherp of net kalm te houden. Maar jongeren gebruiken ook steeds meer mindfulness als een alternatief om met spanningen om te gaan en meer bewust in het leven te staan.

Mindfulness is een combinatie van oosterse meditatietechnieken en westerse psychologie.  Via ademhalingsoefeningen en meditatie wordt er geleerd om aandacht te geven aan wat nu is, in plaats van na te denken over vroeger of angstig te zijn voor wat komt. Op sommige scholen worden al lessen mindfulness gegeven.

Christophe Vandeputte (24) zit in zijn laatste jaar bio-ingenieur. Sinds zijn zeventiende kampt hij met zware angststoornissen. “Mijn situatie was redelijk extreem, maar ik wilde geen medicatie. In onze maatschappij grijpen mensen te snel naar pillen, maar dat pakt de oorzaak niet aan.” Christophe ging zelf op zoek naar een manier om met zijn paniekaanvallen om te gaan. “Mindfulness is geen quick fix, het is een proces waar je elke dag mee bezig moet zijn. Het gaat over hoe je zelf met je problemen of zorgen omgaat en hoe je leert om emoties te accepteren.”

© Pixabay

Christophe, op sociale media bekend als BEmindfool, heeft een website en een YouTube kanaal waarop hij het taboe rond angststoornissen tracht te doorbreken. Hoewel hij overtuigd is van de positieve impact van mindfulness, geeft hij wel aan dat je er nuchter mee moet omgaan. “Het is goed dat mindfulness bekendheid verwerft, maar de term wordt soms als een marketingtool gebruikt. Bovendien is er een soort van instagramification van mindfulness waarbij alles fleurig voorgesteld wordt, maar dat is het juist niet! De realiteit is soms lelijk en emoties zijn niet altijd positief.”

Yassine Abdellaoui (20) kwam na het overlijden van zijn neven in een depressie terecht. Hij vond steun in zijn geloof en in spiritualiteit. De term mindfulness kende hij niet, maar hij maakt in zijn leven wel ruimte voor bezinning: “Ons geloof pusht ons om alles te onderzoeken. Als je van mindfulness hoort, moet je het een try geven, snap je?”

Mindfulness: bij sommige jongeren nog onbekend, maar daarom niet onbemind. In onze samenleving heeft iedereen baat bij het onthaasten, ongeacht cultuur, leeftijd of geslacht. Hoewel het geen wondermiddel is, spreekt bewuster in het leven staan toch veel jongeren aan.

vorige volgende