reacties (0)


Humor wordt vaak bestempeld als iets typisch mannelijks. Toch kunnen heel wat vrouwen heel grappig zijn. Alleen vinden zij niet altijd de weg naar het podium. Comedians Els De Schepper, Veerle Malschaert en Steven Goegebeur geven hun visie.

Els de Schepper: "Je moet een beetje mannelijk zijn."

Els De Schepper werkt al twintig jaar als fulltime cabaretière. Dat is langer dan Alex Agnew of Wim Helsen. Bovendien was ze de eerste comédienne die de Lotto Arena deed vollopen. "Om als vrouw op een podium te kruipen moet je toch bepaalde mannelijke eigenschappen hebben. Het is niet alleen het grappig zijn op zich, je moet een voorstelling kunnen maken en je goed laten omringen. Er zijn genoeg mensen die starten met comedy, maar het zijn slechts enkelen die de top bereiken. Dat vooral mannen starten met comedy, maakt dat er meer mannen aan de top geraken. Al mag je niet vergeten dat er heel wat mannen afvallen onderweg."

Veerle Malschaert: "Zowel mannen als vrouwen zijn grappig."

Veerle Malschaert nam in 2006 deel aan de Comedy Casino Cup. Sindsdien maakt ze haar eigen voorstellingen en werkt ze mee aan het project Queens of Comedy (een vrouwelijke line-up): "Zeggen waarom er minder vrouwen dan mannen zijn in het Vlaamse comedylandschap is redelijk moeilijk. Misschien dat het vrouwen aan durf ontbreekt, of dat je toch iets meer mannelijke hormonen nodig hebt om alleen op een podium te staan. Voor mannen is het wellicht een vorm van haantjesgedrag. Nochtans zijn er volgens mij evenveel grappige vrouwen als mannen. Alleen babbelen vrouwen misschien niet graag alleen op een podium, maar doen ze dat liever als vriendinnen onder elkaar."

Steven Goegebeur: "Vrouwen hoeven geen halve mannen te zijn."

Steven Goegebeur maakt al jaren educatief theater en is sinds 2007 komiek. Opmerkelijk is dat hij de fakkel van zijn vrouw overnam. Zij koos ervoor om na een succesvolle voorstelling thuis te blijven voor de kinderen: "Ik geloof niet dat je als vrouw mannelijke eigenschappen moet hebben om komiek te zijn. Wat mij vaak stoort is dat ze te veel man willen zijn. Voor mij hoeft dat niet. Ik ben absoluut voor vrouwen in comedy. Vrouwen als publiek is heel leuk. Als ze nu ook op het podium gaan staan en grappig zijn, kan ik dat alleen maar toejuichen. Maar ik hoef daar geen halve man te zien.
Overigens denk ik dat het voor een stuk te maken heeft met opvoeding. Als jongen zeggen ze je dat je voor jezelf moet opkomen en tegen meisjes zeggen ze dat ze zich rustig en voornaam moeten gedragen. Als ik het als man heb over mijn seksleven dan ben ik een held, als een vrouw dat doet is het een slet. Dat klopt natuurlijk niet, maar veel mensen denken zo wel. Dat denkbeeld wegkrijgen, gebeurt niet van de ene op de andere dag. Ik denk dat de vrouwen die nu in comedy bezig zijn een motivatie moeten zijn voor andere vrouwen. Misschien kunnen ze eens een workshop comedy alleen voor vrouwen geven? Wie weet vinden ze zo wel nieuw talent. Collegialiteit is natuurlijk een must, want uiteindelijk vissen we allemaal in dezelfde vijver om aan werk te geraken."

© 2013 - StampMedia - Karolien Segers


Gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 29/11/2013


Reacties

Plaats een reactie