Onder het motto van “samenhorigheid in de buurt versterken” heeft zaterdag 20 september 2008 de tweede editie van het gratis festival Den Dam Davert plaatsgevonden. Verscheidene artiesten als Fatima Spar & The Freedom Fries hebben de wijk Den Dam kleur gegeven. “Hopelijk brengt dit initiatief de mensen dichterbij”, zegt bewoner Morgane Thonnart.

Ratatouille

Een mix van muziek en eten stond dit jaar centraal op het buurtfeest van Den Dam Davert. De toeschouwers gaven hun ogen de kost aan een waaier van bruisend jong muziekaal talent als Société Anonyme. Tussen neus en lippen door moesten lekkernijen uit de vier windstreken de knorrende magen stillen. “Reden voor deze aanpak is de multiculturaliteit die in de wijk leeft. Met dit initiatief leren de bewoners elkaar beter begrijpen,”vertelt organisator Niels Dupon.

2060 Vlamt!

Antwerpse rappers als Hiper A, Sifort en Massimo mochten anderhalf uur het festival in een ander jasje steken. Met hart en ziel kaartten ze al rappend de problemen in de maatschappij aan. “Het ligt aan de mensen van de buurt zelf om de samenhorigheid in de wijk versterken. Initiatieven als deze moeten meer gebeuren,” zegt rapper Hiper-A. “Er is zoveel jong muzikaal talent in Antwerpen, maar spijtig genoeg wordt er niet naar hen gekeken. Met initiatieven als deze krijgen ook deze jongeren de kans om op te treden voor een publiek. Een unieke kans waar ze van dromen,” vertelt rapper Massimo.

Gegadigden

Talloze vrijwilligers waaronder Talal Abderrahim hebben de handen in elkaar geslagen om van het buurtfestival een waar succes te maken. “Dit initiatief moet ten goede komen aan de bewoners van Den Dam. Omdat het contact tussen de verschillende nationaliteiten niet altijd even makkelijk verloopt, hopen wij met dit buurtfeest de bewoners dichter bij elkaar te brengen,”zegt een hoopvole Talal Abderrahim. “Omdat de wijk Dam afgezonderd is van het centrum vertrekken veel jonge gezinnen. Met de komst van het nieuwe park Spoor Noord en het organiseren van initiatieven als dit, hopen wij de jonge gezinnen hier te houden. Met wat geluk mogen wij dit evenement volgend jaar overdoen op het park Spoor Noord. Zo kunnen wij de verschillende wijken rondom het park betrekken bij het initiatief,” besluit organisator Niels Dupon.

© 2008 – StampMedia – Haik Guevorkian, foto's: Oliver Nimet