Voor iedereen met een voorliefde voor poëzie, slam poetry en comedy is er maandag opnieuw You On Stage. Het evenement in het Antwerpse jongerencentrum Kavka is aan zijn tweede verjaardag toe. Yannick Moyson (26) is de drijvende kracht achter het festival. "Voor mij is die éne maandag in de maand een lichtpunt in voor de toekomst!"

You On Stage (YOS) viert deze maand zijn 2-jarig bestaan. Dat doet het evenement in het Antwerpse jongerencentrum Kavka verspreid over twee maandagen, op 1 en 8 december. Het concept is simpel: elke eerste maandag van de maand kan je gratis en voor niets jong en oud poëtisch talent gaan bewonderen. Daarnaast is er de mogelijkheid om tijdens een open micsessie te laten zien wat je in je mars hebt.

Jongeren een plaats geven

Yannick Moyson bracht zijn passie voor poëzie en werken met jongeren samen, met You On Stage als resultaat. Moyson houdt al van poëzie sinds zijn twaalfde. Toen hij op oudere leeftijd vaker naar optredens en open micsessies ging, begon het idee te borrelen om daarrond iets uit te werken. JC Kavka zat meteen op dezelfde golflente en na maanden van brainstormen, juiste mensen aanspreken en het concept verfijnen, vond op 3 december 2012 de eerste edtie van YOS plaats.

Poëzie en slam poetry krijgen steeds meer aandacht, en daar speelt YOS op in. “We moeten het cultureel kapitaal van deze kunstvormen meer uitwisselen”, meent Moyson. “Naast het leuke aspect van slam poetry heb je ook de maatschappelijke en persoonlijke factor ervan. Het is dé manier om aan jezelf en de wereld rondom ons te werken, om jongeren zichzelf laten thuis voelen in deze maatschappij.”

Geloof in toekomst

De eerste edities vonden plaats in het café van JC Kavka, maar al snel werd de verplaatsing naar de concertzaal gemaakt. Om de drempel tussen publiek en artiest zo klein mogelijk te houden, werd er bewust beslist de zaal om te draaien.

You On Stage kwam volgens Moyson op een strategisch zeer belangrijk moment. “Alles wordt de laatste maanden, jaren overschaduwd door allerhande besparingen. Iedereen lijkt wel zijn of haar geloof in de toekomst te verliezen. Voor mij is die éne maandag in de maand een lichtpunt in voor de toekomst!”

Teller op 36

Wat voor Yannick begon als een verderzetting van zijn passie, groeide al snel uit tot iets waarvan hij nooit had durven dromen. Ondertussen zit er een vijfkoppige ploeg achter YOS, zowel voor als achter de schermen. Na 2 jaar tikken ze de teller af op 36 edities en daar stop het niet bij. Op dit moment zijn er geen verwachtingen binnen het YOS-kamp: “We denken nog lang niet aan stoppen en zien wel wat de toekomst brengt!”

Voor de verjaardag staan er 2 avonden op de planning. Vanavond, maandag 1 december, kan men een avond vol woord en poëzie verwachten. Een mooie mix van muziek en poëzie, met voordrachten van onder meer Sput, Lotte Dodion en de Antwerpse stadsdichter Stijn Vranken. Een week later, op maandag 8 december, staat alles in het teken van stand-upcomedy. Hiervoor nodigt YOS ondermeer Independent Comedy en Man Moreau uit.

© 2014 – StampMedia – tekst: Thomas Verstrepen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/12/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/12/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/12/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 01/12/2014