Opstaan voor dag en dauw om te gaan feesten: het klinkt als een natte droom die enkel weggelegd is voor ochtendmensen en andere vroege vogels. En toch is het in verschillende wereldsteden aan het opkomen. Op zaterdag 14 mei vindt er weer een Breakfast rave plaats in Londen. “Alsof je voor je werk naar de fitness zou gaan, maar dan duizend keer leuker.”

Je begint rond zes uur ’s morgens met feesten en gaat door tot het tijd is om aan je dagtaak te beginnen, zo simpel is het concept van de ‘breakfast rave’.  Het idee is ontstaan in Londen, waar in 2013 de eerste editie van Morning Gloryville werd georganiseerd. Twee jaar later krijgt bijna de hele wereld te maken met deze beweging.  De 26-jarige Britse Lottie besloot het concept uit te testen voor haar blog over Londen. “Ik ben geen ochtendmens en kom meestal pas opdagen rond zeven uur, maar het is een fantastische manier om je dag te beginnen”, zegt ze.

"Energie in de lucht"

‘We are a movement, not a party’, stelt de website van Morning Gloryville.  En ja, ze hebben ook een manifest om die bewering te staven. Het had net zo goed over Woodstock kunnen gaan, met een pleidooi voor het innerlijke kind, bewustwording, creativiteit, liefde en ecologie. Die waarden zou menig hippie doen zweven van geluk. De 36-jarige Britse DJ Bob gaat geregeld naar een ‘breakfast rave’. “Iedereen is er vrolijk en er hangt een positieve energie in de lucht”, legt hij uit. De Spaanse Laura Lopez (31) bevestigt: “Wanneer je binnenkomt, krijg je bijvoorbeeld van elke medewerker een knuffel.”

Deze ochtendlijke feestjes hebben vaak ook een thema en bijpassende dresscode. Maya (23) verhuisde onlangs vanuit België naar Londen en nam daar deel aan haar eerste Morning Gloryville. “Omdat ik niet wist wat te verwachten, had ik mij niet echt verkleed. Dat bleek een grote fout want we waren extreem underdressed. Vooral aan de glitter viel niet te ontsnappen, die werd bij de inkom op ieders gezicht gesmeerd.”

Ochtendgymnastiek

Het grote verschil met een nachtje stappen is dat de feestgangers zich tegoed doen aan smoothies, fruitsapjes en allerhande superfoods als ontbijt in plaats van aan drank en drugs. Vaak wordt er ook yoga gegeven vooraleer iedereen zich op de dansvloer stort. Nadien zou je met opgeladen batterijen aan je dag kunnen beginnen. “Een breakfast rave is een kruising tussen feesten en sporten, alsof je voor je werk naar de fitness zou gaan maar dan duizend keer leuker”, legt Maya uit.

Al wat Brits is, heeft een Amerikaanse tegenhanger. Zo bestaat er  ‘Daybreaker’, een soortgelijke organisatie die ook bezig is aan een wereldwijde opmars. In Amsterdam heb je dan weer de ‘ArbeidsVitaminen’ en ook België ontsnapt er niet aan. In juni dit jaar organiseerde Namur Events voor de tweede keer haar ‘Soirées AWAKE’. Laat je niet misleiden door de naam, je moet er wel degelijk vroeg voor opstaan.

© 2016 – Stampmedia – tekst: Emily Van Campenhout & foto: Meriam Akaouch


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.13 p. 3
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 12/05/2016