“Vrijdag 13 november werd de dag dat de lichtstad Parijs verduisterde”, besluit Tara (17). Plots werd het ook voor haar heel dichtbij, want vrienden en familie wonen in Parijs. Ze maakt zich zorgen om wat gebeurde, maar ook om enkele trending hashtags op Twitter.

Ik werd niets vermoedend wakker, kwam naar beneden en mijn moeder vertelde me: “Er zijn honderd doden gevallen in Parijs”. Ik bekeek mijn Facebook, Twitter en Instagram. Het is echt: Parijs werd opnieuw aangevallen. Deze keer niet Charlie Hebdo maar willekeurige mensen.

Facebookvrienden die in Parijs waren konden via een knop aanduiden dat ze veilig waren. Wat drijft iemand er toe zichzelf en honderd andere onschuldige mensen neer te schieten of op te blazen? Deze vraag dwaalde zaterdag de hele dag door mijn hoofd. Het lijkt alsof een mensenleven niets waard is.

 

Favoriete stad

Duizenden mensen steunen Parijs via sociale media. Het logo, een vredesteken met een de Eiffeltoren erin verwerkt, werd massaal gedeeld. Deze tragedie ligt mij nauw aan het hart. Parijs, de stad die wordt gelinkt aan romantiek, mode en luxe stond vrijdag in teken van angst en terreur. Als zoiets gebeurt op een plek die niet veraf is, maakt dat velen stil. Het is plots geen ver-van-je-bedshow meer. Dan denk je: “Dat had ik kunnen zijn in de Bataclan, op café of in de Stade de France.”

Ik vraag me steeds af waarom iemand dit doet? Wie is zo wanhopig om zichzelf en anderen op te blazen? Beschuldig niet de moslims of vluchtelingen, maar de mensen van IS, als individuen. Wat drijft hen tot zoiets onmenselijk?

 

Hashtags

Op Twitter leven duizenden mensen mee met wie in Parijs was. De hashtags #prayersforparis en #ParisAttack gingen viraal, terwijl anderen eerder misbruik maken van de situatie. Presidentskanditaat Donald Drumpf gebruikte de hastag #Trump2016 om zijn campagne te promoten en verkondigt via deze weg zijn mening over moslims en vluchtellingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de hastag #muslimsarenotterrorist werd een twitter-trend nadat IS de terrostische daad op zich nam. Natuurlijk loktte die virale hastag ook veel commentaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behalve moslims krijgen ook vluchtelingen de schuld van sommigen. Op Facebook werden evenementen opgericht onder de noemer “Sluit de grenzen”. Maar zij die doden mogen niet zeggen dat ze dit doen in naam van hun geloof. En wat de vluchtelingen betreft, zij vluchten zelf van IS.

En er zijn nog van die mensen die geen flauw benul hadden wat de betekenis was van de hashtag #ParisAttack
 

 

Onze reporter Stefan Lambrechts maakte een chronologische kaart van de aanslagen afgelopen vrijdag. Bekijk ze hier. 

 

 

 

 

 


 

 

© 2015 – StampMedia – Tara Boutaleb; Storymap: Stefan Lambrechts