© PIXABAY

 
In Amerika mag je op 18-jarige leeftijd autorijden en vechten in het leger. Je mag op die leeftijd zelfs een wapen kopen. Maar alcohol drinken is wel verboden.

 

schietpartij

 Op 14 februari was er een schietpartij op Broward Schools, een middelbare school in Florida. De dader was de 19-jarige Nikolas Cruz, een jongeman die velen als mentaal onstabiel omschreven. Volgens zijn advocaat is Cruz een 'gebroken jongen'. Hij werd gepest. Dit zou de reden kunnen zijn dat hij op zijn vroegere school op valentijnsdag een bloedbad aanrichtte. Tijdens de moordpartij stierven 17 kinderen. Er vielen ook tientallen gewonden.

De tragedie in Florida zorgde ervoor dat enkele leerlingen in opstand kwamen tegen 'the second amendment', dat het Amerikaans volk het recht geeft om wapens te dragen. Naar aanleiding van het overlijden van hun medestudenten eisen de leerlingen nu een verbod op wapens. De vraag is echter of ze hun gelijk zullen halen.
 

Het recht op wapens

 Voorstanders van 'the second amendment’ reageren woedend op het protest van de scholieren. Volgens hen mag men niet raken aan het recht op wapenbezit. Ze beweren ook dat de hele schietpartij verzonnen is. De leerlingen zouden zogezegd acteurs zijn die tumult proberen te veroorzaken. Of dit echt waar is, valt te betwijfelen.

Voorlopig geven de leerlingen het nog niet op. Zo zond CNN op 21 februari een debat uit tussen de leerlingen van Broward Schools en de woordvoerster van de National Riffle Association (NRA). Deze non-profit organisatie pleit voor het recht van wapens. Nochtans werd tijdens het debat meerdere keren gezegd dat wapens verkopen aan min-achttienjarigen, gekken of zieke mensen onverantwoord is. De verplichte background check,  die alle kopers van wapens moeten doen, zou falen. De regels verstrengen is een must, gezien de vraag om een verbod (voorlopig) ontweken wordt. Want ondanks de protesten van leerlingen over het hele land, lijkt de ban van wapens in Amerika nog ver weg.
 

vorige volgende