© Jonathan Cieters

26 oktober 2017, tussen de kleine buien van motregen en koude winden verzamelen enkele jongeren zich op het De Coninckplein in Antwerpen. Aanleiding voor deze samenkomst: een protestmars tegen de lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Verschillende linkse jongerenactivisten lieten gezamenlijk hun stem horen tegen het beleid van Francken.

Blokbuster

“Blokbuster is een antifascistische campagne die acties organiseert tegen het racisme en het Vlaams Blok, vandaar de naam”, vertelt ons Geert Cool, woordvoerder van Blokbuster. “We zetten ons in tegen het officiële racisme van Theo Francken en heel de N-VA.”

“Theo Francken kwam hier een meeting houden op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen, en wij vinden het belangrijk dat ook een andere mening kan gehoord worden.” Het protest kon niet tijdens de meeting van Theo Francken geuit worden, omdat het een meeting was en geen debat. “Wij gaan ons ook niet belachelijk maken om die meeting te verstoren, maar we willen wel duidelijk een ander standpunt laten horen. En dat kan enkel door een actie te organiseren die duidelijk maakt dat een ander deel van de bevolking anders tegen migratie aankijkt”, aldus nog Geert Cool.

“Het zal een vredevolle mars worden. We gaan niet hetzelfde doen als de studenten in Brussel vorig jaar. Iedereen heeft het recht om zijn mening en zijn visie te uiten, wij net zoals Francken. We leven nog altijd in een vrije democratie.”

Bestemming: Ossenmarkt

Omstreeks half zeven kwam de betoging op gang. Iedereen stond klaar om de lange wandeling richting Ossenmarkt te maken, waar nog andere groepen de betoging zouden vervoegen.

Ongeveer 250 man stond klaar om actie te voeren. Ze volgden traag de rode wagen die begeleid werd door de politie.

De optocht baande zich een weg doorheen de Seefhoek, een zeer divers deel van Antwerpen. Overal kwamen mensen nieuwsgierig door hun ramen kijken: ze vroegen zich af wat er gaande was in hun anders zo rustige straat.

Straten werden overal tijdelijk afgezet door de politie, die de betoging in goede banen leidde. Ook delen van de Italiëlei werden afgezet, zodat de betoging zonder problemen kon oversteken.

Na de Italiëlei werd de nog rustige studentenbuurt van Antwerpen wakker geschud door het gezang, gestamp en geroep van 250 betogende linkse jongeren.

Uiteindelijk kwam de betoging tot staan aan de Ossenmarkt. Veel tevreden gezichten, blije mensen die zich hebben laten horen waar ze voor staan. De boodschap voor Antwerpen was duidelijk: oproepen tot solidariteit.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/11/2017

vorige volgende