Met de actie 'stoppen met shoppen' daagt het Belgische Swapping.be vrouwen uit om vanaf 1 april een jaar lang geen kleding, schoenen of accessoires te kopen. Deelnemers mogen wel kleding ruilen of zelf maken. Op die manier wil de organisatie de strijd aangaan tegen overdadige en onnuttige aankopen.

De gemiddelde vrouw geeft in haar leven 152.374 euro uit aan kleding. Ze koopt vier maal zoveel dan dertig jaar geleden en verkiest veel goedkope kleding boven één duur stuk. "Wij zijn zelf ook fervente shoppers, maar willen mensen er bewust van maken dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit", zegt Elise De Rijck van website en ruilorganisatie Swapping.be.

Succesverhaal

De Rijck vertelt hoe het fenomeen gegroeid is. "Ik organiseerde ruilavondjes onder vriendinnen met kleren die we zelf niet meer droegen. Op die manier is het geëvolueerd tot grote evenementen die we organiseren. We bestaan nu één jaar en ontvangen in grote steden tussen de 100 en 150 deelnemers op onze ruilbeurzen. 'Swappen' was bovendien geselecteerd voor 'woord van het jaar 2011' en is derde geworden in de categorie 'Lifestyle'."

"We zijn sinds 19 maart online met onze actie 'stoppen met shoppen' en hebben na vier dagen al meer dan 500 inschrijvingen. Bovendien komt er interesse vanuit het buitenland om gelijkaardige acties te organiseren. Het is eigenlijk de eerste keer dat zoiets op grote schaal georganiseerd wordt."

Fashionrexia

Uit Brits onderzoek blijkt dat de relatie tussen kleding en vrouwen steeds meer buitensporige proporties aanneemt. Zeventig procent van de vrouwen liegt binnen haar relatie over haar shopgedrag. Een leugentje om bestwil over de prijs is favoriet, maar vrouwen hebben een hele lijst excuses om hun aankopen te verantwoorden. "We beseffen zelf dat we die aankopen eigenlijk niet nodig hebben, aangezien we vinden dat we erover moeten liegen", zegt De Rijck.

Een nieuwe trend in modeland is 'fashionrexia'. Vrouwen hongeren zichzelf uit om hun kledingverslaving te kunnen financieren. Om deze fast-fashion tegen te gaan en mensen opnieuw bewust te maken van hun koopgedrag organiseert Swapping.be de actie.

De spelregels

Wie zich inschrijft, verbindt zich ertoe 365 dagen te stoppen met shoppen vanaf 1 april 2012. Ondergoed, sokken en nylonkousen mogen gekocht worden in beperkte mate. Kleding en accessoires lenen, swappen of zelf maken mag wel. Dames die de uitdaging aangaan krijgen elke twee weken een nieuwsbrief met opdrachten die het 'shopdieet' vergemakkelijken. Wanneer je zou zondigen, kan je een mailtje sturen naar de biechtstoel [at] stoppenmetshoppen.be (biechtstoel) waarna je een opdracht krijgt om zo vergeven te kunnen worden.

Wil jij deze uitdaging aangaan? Inschrijven kan via www.stoppenmetshoppen.be.

© 2012 - StampMedia - Emily Daelemans, foto: Liesbeth Merckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 26/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 26/03/2012