© Jonathan Cieters

The Academic, zakte gisteren (23/10) af naar Trix in Antwerpen. De  indierockband stelde er zijn nieuwste album  “Tales From The Backseat” voor, dat helemaal gaat over hoe het is om als tiener op te groeien.

De vier jonge Ieren  komen uit een ruraal gebied in de buurt van Belfast en zijn zeer blij dat ze nog eens in België zijn. Niet dat het hun eerste keer is: ze traden al op in Genk, afgelopen zomer op Rock Werchter en in Brussel. “We waren al eerder in België, maar het is wel onze eerste keer in Antwerpen,” zegt zanger Craig Fitzgerald. “En we zijn zeer benieuwd. Mijn nicht woont in Brussel, ze werkt bij de Europese Unie. Elke keer als we in België zijn gaan we met haar op stap.”

 

© Jonathan Cieters

Energieke rock-pop-muziek

Het kamertje naast het podium is geluiddicht en dus de ideale locatie voor een rustig interview.

The Academic bekt lekker als bandnaam, maar hoe zijn ze er eigenlijk op gekomen om zich zo te noemen? “Daar hebben we helaas geen groots verhaal over,” zegt Fitzgerald. “Het is gebaseerd op een boek dat we allemaal zeer graag gelezen hebben: het legendarische Catcher in the Rye (Een boek van J.D. Salinger, over een 16-jarige jongen die erg in de knoop ligt met zichzelf en het liefst niet volwassen zou willen worden, nvdr.). We hebben woorden gezocht die we leuk vonden in dat boek. Daar is The Academic uit gekomen.”

De bandleden kennen elkaar al sinds hun dertiende en alle vier spelen ze al van kleins af muziek. “Maar we hebben nooit geprobeerd om er onze kost mee te verdienen. We hebben de band pas opgericht toen drummer Dean Gavin een ander project afgerond had en tijd had om met ons te spelen.”

© Jonathan Cieters

In het begin speelde de band voornamelijk covers. “Die gingen van Kings of Leon tot The Strokes,” zegt Fitzgerald. “We hebben ooit wel eens vier uur opgetreden voor een vriend van ons, maar dat waren enkel covers.” Ze zijn dan ook vooral beïnvloed door verschillende indierockbands.

Roadtrip

De plaat draagt de ongewone naam ‘Tales from the Backseat’, best te vertalen als: ‘Verhalen van op de achterbank’. “De verhalen die in onze songs worden verteld zijn gebaseerd op wat je tegen elkaar vertelt als je achterin de auto zit tijdens een roadtrip: verhalen die over het leven en de liefde gaan.”

 

© Jonathan Cieters

Zijn ze zich ervan bewust dat ze tieneridolen zijn en dat veel tienermeisjes hen adoreren, net omwille van hun teksten? “De verhalen zijn inderdaad herkenbaar voor tieners, omdat ze gaan over dingen die we allemaal als tiener hebben meegemaakt: de eerste relaties, kwajongensstreken, etc.” De plaat is anderzijds ook geïnspireerd op hun eigen jeugd, in een klein dorp in de buurt van Belfast. “Maar of je nu tiener bent of al wat ouder, iedereen kan er zich mee identificeren,” aldus Fitzgerald.

© Jonathan Cieters
© Jonathan Cieters
vorige volgende