Op woensdag 11 maart, exact vier jaar na de kernramp in Fukushima, voerden verschillende milieuorganisaties actie tegen kernenergie, voor groene energie en voor reconversie van Doel en Tihange. "Het is nu of nooit. De houdbaarheidsdatum van onze kerncentrales is reeds lang verlopen."

Actie tegen kernenergie: “Geen Fukushima aan de Stroom” from StampMedia on Vimeo.

Een honderdtal actievoerders van o.m. Greenpeace Antwerpen, Climaxi vzw, UAct en Comac toverden de Antwerpse Groenplaats woensdagmiddag om tot kernrampgebied. Een sirene luidde, waarop enkele mannen in witte pakken probeerden de boel (tevergeefs) op te kuisen. Bij een tweede sirene overspoelden de manifestanten de Groenplaats met alternatieve energiebronnen zoals windmolens. “Geen Fukushima aan de stroom”, klonk het uit enkele tientallen kelen.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157651302859991/

België telt (voorlopig nog) twee kerncentrales: eentje in het Oost-Vlaamse Doel en de andere in het Waalse Tihange. De actievoerders eisen een reconversie of transformatie van activiteiten van de kerncentrales, met behoud van tewerkstelling. Eloi Glorieux (Greenpeace): “België staat voor een keuze:  kiezen voor de ‘Energiewende’ zoals in Duitsland, of kiezen voor het Franse model, ‘Tout nucleaire’." Het is volgens Glorieux nu of nooit. "De houdbaarheidsdatum van onze kerncentrales is reeds lang verlopen", laat de energiedeskundige en voormalig politicus voor Groen optekenen.

© 2015 - StampMedia - tekst en foto's: Jorgos Gilis & Stefan Lambrechts, video: Jorgos Gilis, Nick Maris en Erik Wijnen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 12/03/2015