Spectaculaire dribbels en goals, sublieme vieringen en feestende fans. Het Afrikaans voetbalkampioenschap ging afgelopen weekend van start. Januari mag dan wel een examenmaand zijn voor vele studenten, voor voetballiefhebbers bestaat er geen gepastere pauze tijdens het blokken dan nu.

Van 14 januari tot 5 februari nemen zestien Afrikaanse landen het in Gabon tegen elkaar op voor de titel van Afrikaans voetbalkampioen 2017. Wordt het Marokko met kampioenenmaker Herve Renard? Zal Mahrez zijn Algerije naar triomf weten te leiden? Of zal een Ivoorkust haar titel toch weten te verlengen?

Het belooft enorm spannend te worden omdat vele teams zich in een transitieperiode bevinden of net hun beste niveau lijken te halen. Een uitgesproken favoriet is er niet. Bovendien lijken veel landen topspelers te moeten missen omdat Europese clubs hun spelers liever niet zien vertrekken in een belangrijke fase van de competitie. Kameroen lijkt het grootste slachtoffer te zijn, met zeven topspelers, waaronder Liverpoolverdediger Joel Matip, die zich afmeldden voor de Afrika Cup.

Het toernooi startte met een wedstrijd tussen gastland Gabon en debutant Guinea-Bissau (1-1). Titelverdediger Ivoorkust nam het tegen Togo op (0-0). Recordhouder Egypte moest in de lastige groep D starten tegen een stugge Malinese ploeg (0-0), terwijl in groep B de topper Marokko-DR Congo plaatsvond (1-0).

Matchen om naar uit te kijken

Een aantal wedstrijden die eruit springen vanwege historische rivaliteit, prestige en echte toppers op papier:

Algerije - Tunesië is een match met grote belangen, maar qua kwaliteit is Algerije momenteel zeker in het voordeel.
Senegal - Algerije: twee ploegen met heel wat prominente spelers uit de Engelse Premier League.
Ivoorkust - Marokko in één groepsronde? Om van te smullen. Geen cadeau voor beide landen en voor coach Renard (Marokko) is het een erg vroege ontmoeting met de ploeg die hij in 2015 nog naar de titel gidste.
Ghana - Egypte: de twee meest succesvolle deelnemers van dit toernooi hebben altijd boeiende ontmoetingen. De Egyptenaren waren in november nog met 2-0 te sterk.
DR Congo - Marokko: werd intussen al afgerond in het voordeel van DR Congo. De twee ploegen wilden zeker geen punten laten liggen met Ivoorkust in de groep.

Spelers om in de gaten te houden

Gabon: Afrikaanse speler van het jaar Pierre Aubameyang (Dortmund) speelde tot nu toe altijd verdienstelijke Afrika Cups, maar kan hij Gabon aan een titel helpen?

Congo: Telt heel wat oude bekende uit onze Belgische competitie, maar het is uitkijken naar Cédric Bukambu van het Spaanse Villareal die je in de gaten moet houden.

Togo: Emmanuel Adebayor, momenteel clubloos, heeft in het Afrikaanse pers belooft zijn uiterst te doen om zijn stempel te drukken. Geen makkelijke opdracht in groep C, maar hou de lange Togolees toch maar in de gaten.

Oeganda: Keeper Denis Onyango wordt gezien als een van de grootste talenten tussen de palen. Wie weet versiert hij met dit toernooi een transfer naar een buitenlandse club.

Egypte: Mohamed Salah, heeft na zijn mindere periode bij Chelsea zich helemaal ontpopt bij AS Roma. Kan hij Egypte op sleeptouw nemen?

Marokko: Snelle voetjes Sofiane Boufal (Southampton) is een nachtmerrie voor verdedigers. Benieuwd of hij Marokko kan helpen in een moeilijke groep C.

Algerije: De Noord-Afrikanen beschikken over heel wat talent, al is Mahrez zonder twijfel de grootste.Ne een wervelend seizoen en de titel met Leicester volgde vele individuele prijzen. Wordt dit zijn toernooi?

Ivoorkust: Jean Michael Seri (Nice) is momenteel een van de sterren in het Franse Ligue 1. Als creatieve speelmaker zal hij verantwoordelijk zijn om de Ivoriaanse motor op het middenveld draaiende te houden.

Spelers die ontbreken

Hakim Ziyech zal er voor Marokko niet bij zijn. Het botert niet tussen hem en coach Renard. Het is te hopen voor Renard dat Ziyech niet te hard wordt gemist. Bij slechte resultaten zou dit Renard wel eens duur kunnen komen te staan.

Yannick Balosie (Everton) zal DR Congo niet kunnen helpen met zijn snelle dribbels en assists. Hij staat namelijk met een blessure aan de kant.

Younes Belhanda, opnieuw open gebloeid bij OG Nice, zal Marokko niet kunnen gidsen met zijn slimme steekpassjes.

Ivoorkust zal het moeten doen zonder Gervinho (knieblessure). Hoewel Wilfried Zaha een waardige vervanger is, zal de ervaring van Gervinho zeker gemist worden.

Favorieten

Ivoorkust en Algerije zijn de te kloppen ploegen. Ze beschikken over enorm veel individuele klasse.

Outsiders

Senegal beschikt over een jonge, maar ervaren ploeg. Met Liverpoolaanvaller Sadio Mané in hun rangen, kunnen ze het zeker iedere ploeg moeilijk maken.

Gabon heeft met Pierre-Emeriek Aubameyang een absolute wereldspeler. Daarnaast zal hun thuisvoordeel hen kunnen helpen. Wie weet stijgen de spelers boven zichzelf uit.

Ghana is altijd een gevaarlijke outsider geweest. De generatie Essien is ondertussen van het toneel verdwenen, maar de gebroeders Ayew lijken klaar om alweer een talentvolle ploeg te gidsen.

DR Congo heeft een evenwichtige ploeg met een aantal spelers. Op een goeie dag zijn ze tot erg veel moois in staat.

Marokko wordt door blessures geplaagd, maar met Renard als coach weet je toch nooit.

Als je het mij vraagt, zijn dit allemaal ingrediënten voor een geweldig toernooi. En jij, voor wie zal jij supporteren?

© 2017 - Versiety/StampMedia - Mohamed Barrie