De Antwerpse evenementenruimte Ampere opende afgelopen zaterdag met een knaller. Wat zeven jaar geleden begon als een recreatieproject, is werkelijkheid geworden. Ampere blijkt veel meer te zijn dan slechts een feestruimte.

30 procent van de bevolking van Antwerpen wordt beschouwd als jongere, maar tot op heden is er weinig (vrijetijds)aanbod voor hen. Weinig ruimte, ook. Sinds de beslissing viel om de stadsfeestzaal in Antwerpen te herbestemmen aan kwalitatieve winkelketens, werd er evenwel naar een nieuwe locatie gezocht.

Van stadsfeestzaal naar Stadspark

Zeven jaar geleden kwam het plan om een leegstaande ruimte onder de sporen nabij het Stadspark in te richten tot een feestzaal. Een van de kerngedachten was om iets op te richten voor jongeren. Schepen van jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) initieerde daarom het persmoment van Ampere, waarna vervolgens de bezielers van het project aan het woord kwamen.

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650515230264

De zaal van de grond krijgen was niet de meest evidente zaak. Zo vertelde Joachim Marynen met opluchting hoe het allemaal verliep. De weg naar realisatie was een lange weg: de organisatie moest immers verschillende obstakels overwinnen.

Het begon bij het overtuigen van de buurtbewoners met duidelijke afspraken voor wat er in de zaal zou gebeuren. Er moest ook overleg gepleegd worden met verschillende partijen. Zo werd samen met AG VESPA en de Stedelijke Jeugddienst een overeenkomst opgesteld dat de organisatie het gebouw voor elf jaar in concessie mag uitbaten.

Maar iedereen kan binnenkort de zaal benutten, van buurtbewoners tot jeugdverenigingen. Voor die laatsten worden zelfs twaalf zaterdagen van het jaar vrijgehouden voor hun programmatie. De rest zal de organisatie zelf voor haar rekening nemen. Ze belooft dan ook een kwalitatieve programmatie aan te leveren. Met Laurent Garnier als headliner op het openingsfeest zijn ze alvast goed van start gegaan.

Sustainable event space

’Een ‘sustainable event space’, zo noemde oprichter Joachim Marynen de zaal. Dat is waarmee de zaal zich wil diversifiëren van andere evenementenruimtes in Antwerpen. Duurzaam, want de zaal bezit een systeem dat de warmte van bezoekers recupereert. De gerecupereerde warmte kan de zaal op zijn beurt terug verwarmen. Er is ook het plan om een kinetische vloer te plaatsen in de toekomst. Door middel van crowdfunding hoopt de organisatie dat te kunnen financieren.

Omdat de organisatie een vzw is, is ze verplicht alle overschotten opnieuw te investeren in de organisatie zelf. Onder fase één viel de zaal en al zijn nodige installaties. Voor fase twee zal er een vinylplatenshop en een plek om te eten en/of te drinken komen. Die twee zullen plaatsnemen aan de ingang van Ampere.

Het is een groot statement om zich te profileren als de meest duurzame club van België, maar als men kijkt naar wat er allemaal al is gebeurd en gepland staat, belooft dit alleen maar goeds.

© 2015 – StampMedia – tekst: Jean-Thierry Nsanzineza, foto’s: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/05/2015