© Yinthe Dierckx

 “Geniet van de sfeer en heb vooral veel plezier.” Dat is het belangrijkste tijdens het rennen, zegt Patrice Sapalo, oprichter van de Antwerp Running Crew, een loopgroep die wekelijks traint voor veel loopwedstrijden, waaronder de 10 Miles van zondag. “Tijdens het lopen is er muziek, kun je een gezellige babbel slaan en achteraf is er tijd voor een drankje.”

“Het is eigenlijk mijn broer Henrique die met het idee kwam om loopsessies te organiseren, toen hij in een Nike store werkte,” zegt Patrice. “Zo wou hij de medewerkers en klanten een kans geven om samen te lopen en loopschoenen uit te testen.” Uiteindelijk is het geworden wat het vandaag is: een Running Crew waar ze momenteel met z’n vieren dit initiatief in stand houden: Henrique en Patrice als oprichters en Dimitri Antonissen en Michelle Coenen als captains.

Plezier is het belangrijkste

"Drink en eet voldoende, start de wedstrijd niet al te haastig en loop op je eigen tempo, zonder rekening te houden met hoe snel de anderen lopen." Die tips geeft Patrice Sapalo mee om de 10 Miles tot een mooi einde te brengen. De Running Crew traint het hele jaar door hard ter voorbereiding op de loopwedstrijd van nu zondag. “Wij raden de lopers aan om een tempo van tien kilometer per uur aan te houden tijdens de wedstrijd. Tegen die snelheid zou je de finish moeten kunnen halen. Je zult geen perfecte tijd halen, maar je zal de 16 kilometer wel kunnen uitlopen. Het is belangrijk dat je vooral plezier hebt.”

© Yinthe Dierckx

Tijdens de gratis wekelijkse loopsessies houden de deelnemers het tempo van tien kilometer per uur aan. De Crew verzamelt twee keer per week op woensdag en zondag om Antwerpen al lopend te bewonderen. “Op woensdagavond zijn we met 20 tot 25 lopers en lopen we een afstand van acht kilometer. Op zondag lopen we vijftien kilometer. We trainen voor verschillende wedstrijden, zowel in het binnen- als buitenland. Elke week komen er nieuwe mensen bij die graag willen meelopen. In onze eigen gesloten Facebookgroep zijn er zo’n 350 mensen actief.”

Doorheen de hele stad

Om het elke week leuk en spannend te houden, lopen ze steeds op verschillende plaatsen en soms met een thema. “Zo hebben we met Kerst een kerstrun gehouden. Iedereen liep toen mee in een kerstoutfit. We hebben ook al een parkrun georganiseerd, waarbij we van het Stadspark tot Park Spoor Noord en terug liepen. We proberen zo regelmatig mogelijk met onze Crew op zo veel mogelijk plaatsen in de stad te komen.”

Plezier maken is het belangrijkste

“Ons doel is om Antwerpen letterlijk en figuurlijk te doen lopen,” zegt Patrice. “Nog belangrijker is dat er plezier en ambiance wordt gemaakt en dat er een goede sfeer is.” De groep bestaat uit mensen van verschillende nationaliteiten. Zo zijn er expats uit landen als Zuid-Afrika, Canada, Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland en Duitsland. De algemene taal die wordt gesproken tijdens de loopuitjes is Engels.”

“Iedereen is welkom, ongeacht het loopniveau. We vertellen wel telkens dat we een snelheid van tien kilometer per uur willen aanhouden, maar als dit voor iemand tijdens de run onhaalbaar is, stoppen we even om op adem te komen. Want één van onze belangrijkste regels is: ‘we leave no runner behind’.

vorige volgende