Op 17 maart gedenken miljoenen Ieren en niet-Ieren de 1500 jaar oude Saint Patrick, patroonheilige van Ierland. Ook hier in België zetten de groene feestneuzen de bloemetjes buiten. De pubs in Antwerpen kleurden groen en Ierse vlaggen wapperden hoog in de lucht.

De Celtic Ireland, die dit jaar haar laatste 'Saint Patty's Day' vierde, zat propvol: een live bandje zorgde voor een authentieke sfeer. Jong en oud dansten de voeten van het lijf. Barbara Jane Eager, een rasechte Ierse, werkte op Saint Patrick's Day in Kelly's pub: "Ik moet dan misschien wel werken, maar ik kan heus wel meevieren. De sfeer en de viering hier in België verschillen trouwens niet zo veel van de Ierse: in Ierland doet gewoon iedere pub mee en draagt iedereen wel iets groen, maar hier in Antwerpen wordt evenveel gedronken, gelachen en gefeest."

Saint Patrick

Sint Patricius zou alle slangen van het eiland verjaagd hebben en was de stamvader van het katholicisme in Ierland. Hij legde de heilige Drievuldigheid uit aan de hand van een klavertje drie. Daarom staat dit groene klavertje tot de dag van vandaag centraal in de Ierse cultuur. De datum 17 maart zou verwijzen naar zijn sterfdag. Hij ligt volgens de legende begraven in het gehucht Armagh of Saul bij Downpatrick.

Uitbundiger dan Finland

Mikko Tervahauta, een Fin die in Antwerpen studeert, legt uit dat België Patty's Day uitbundiger viert dan zijn thuisland. "In Finland is deze dag niet zo speciaal als in Antwerpen, maar er wordt ook gefeest en gedronken in de lokale Ierse pubs. Mensen zijn vrolijk op Patty's Day, daarom vier ik het ook zo graag."

Burgemeester Patrick

Kelly's pub doet er nog een schepje bovenop. Zij vieren een 'Patty's week' en kregen burgemeester Patrick Janssens voor twee uurtjes achter de tapkraan. Alle opbrengst ging naar Nanda vzw, de vereniging van Karoline Kamosi alias Leki die met het geld een ziekenhuis wil bouwen in Kinshasa. De politie wist te melden dat de avond rustig verliep zonder al te veel problemen.

© 2011 - StampMedia - Lieze Neven, Foto's: Oliver Nimet